Odbor za vrednovanje i odabir kandidata za Europsku nagradu za promicanje poduzetništva (EEPA) pri Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta izabrao je program Grada Rijeke RInovatoRI, kao jedan od dva nacionalna predstavnika koji će na Europskoj razini konkurirati za ovo značajno priznanje.

Nakon prijave programa RInovatoRI u svibnju 2019. Odbor za vrednovanje i odabir kandidata za Europsku nagradu za promicanje poduzetništva (EEPA) pri Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta od pristiglih je prijava izabrao dva nacionalna predstavnika koji će na Europskoj razini konkurirati za ovo značajno priznanje. Među njima je i program Grada Rijeke RInovatoRI, kojeg je osmislio, pokrenuo i većim dijelom sufinancirao Odjel gradske uprave za poduzetništvo, a provodi se u suradnji s gradskom ustanovom Dom mladih u tri programska pravca (cjelogodišnji program, vikend škola i ljetna škola).

RInovatoRI logotipProgram RInovatoRI namijenjen je učenicima viših razreda riječkih osnovnih škola s temeljnim ciljem razvoja poduzetničkih kompetencija i podizanja poduzetničke kulture kroz neposredni uvid u poduzetničku praksu te osmišljavanje i razradu vlastitih poslovnih ideja. Pokrenut je 2008. godine pod nazivom Kreativno-edukativna škola (KEŠ) kao pilot projekt, a 2018. godine koncepcijski je osvježen i preimenovan u RInovatoRI, s fokusom na terenska iskustva, rješavanje stvarnih problema riječkih poduzeća te razvoj vlastite startup ideje. U školskoj godini 2018./2019. RInovatoRI su posjetili sajam InfoGamer na Zagrebačkom velesajmu, HNK Rijeka, tvtke 4Look Centar, JGL i Metis, bavili se 3D tehnologijom u vikend školi poduzetništva te osmišljavali ponudu web trgovine za nogometni klub Rijeka, kao i inovacije s područja gospodarenja otpadom u ljetnom dijelu programa.

Europska nagrada za promicanje poduzetništva je priznanje koje Europska komisija svake godine dodjeljuje inicijativama i projektima u šest kategorija: promicanje poduzetničkog duha, ulaganje u poduzetničke vještine, poboljšanje poslovnog okruženja, poticanje internacionalizacije poslovanja, podupiranje razvoja zelenih tržišta i učinkovitosti resursa te odgovorno i uključivo poduzetništvo. RInovatoRI su izabrani kao jedini nacionalni kandidat u kategoriji promicanja poduzetničkog duha, a konačni izbor Europske komisije bit će poznat najesen, kada će na svečanosti proglašenja EEPA 2019 biti poznati pobjednici u pojedinačnim kategorijama i ukupno