Povodom Badnjaka koji pravoslavni vjernici obilježavaju po Julijanskom kalendaru, na Koblerovom trgu održan je tradicionalan program uz gastrofeštu i prigodnu glazbu.

Građanima je podijeljeno 1500 porcija posne hrane, liganja, balakara, kao i vino.

Proslavi su nazočili gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel i njegov zamjenik Marko Filipović, kao i Mile Opačić, predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine Grada Rijeke. Hranu je blagoslovio Mićo Kostić, paroh riječki.

Gradonačelnik Obersnel ovom je prilikom čestitao Božić svim vjernicima koji ga slave po Julijanskom kalendaru, kazavši: “Danas imamo mali jubilej – ovo je deseta godina obilježavanja pravoslavnog Badnjaka u javnom prostoru, po čemu se ističemo kao jedan od rijetkih gradova u Hrvatskoj, ako ne i jedini. To mnogo govorio načinu života u Rijeci i još jednom pokazuje da naš slogan Europske prijestolnice kulture “Luka različitosti” nije samo fraza”.

Sveta liturgija za pravoslane vjernike održana je u jutarnjim satima Badnjaka u Pravoslavnoj crkvi sv. Nikole u Rijeci, dok će se tradicionalno paljenje Badnjaka održati u 18 sati u Crkvi sv. Đorđa na Bulevardu.

Proslava na Koblerovom trgu održala se u organizaciji Vijeća srpske nacionalne manjine Primorsko-goranske županije, Vijeća srpske nacionalne manjine Grada Rijeke, Srpske pravoslavne crkvene opštine u Rijeci, SKD „Prosvjeta“ pododbora Rijeka i Zajednice Srba Rijeka.

 

Skip to content