Projekt Grada Rijeke Građanski odgoj i obrazovanje danas je Zagrebu nagrađen priznanjem Udruge gradova za inovacije i najbolju praksu u lokalnoj samoupravi INpuls. Priznanje je preuzeo gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel.

Projekt Grada Rijeke proglašen je najboljim u kategoriji “Grad građana” kao najbolja praksa, inače u kategoriji s najviše nominiranih gradova odnosno projekata.

Prilikom proglašenja dobitnika priznanja INpuls, među ostalim je istaknuto kako se kod riječkog projekta Građanski odgoj i obrazovanje radi o posebno inovativnoj inicijativi Grada, pogodnoj za primjenu i u drugim sredinama.
Grad Rijeka je od ove školske godine u pete razrede u šest škola – OŠ Nikola Tesla, OŠ Podmurvice, OŠ Vežica, OŠ Trsat, OŠ-SE Dolac, OŠ-SE San Nicolo eksperimentalno uveo program Građanskog odgoja i obrazovanja (GOO). Od iduće školske godine, 2017./2018., planirano je u provođenje ovog programa uključiti sve zainteresirane riječke škole.
Naime, rezultati raznih istraživanja pokazuju iste rezultate – nisku razinu participacije u zajednici, porast izražavanja ekstremnih i diskriminatornih stavova te nedostatak znanja i vještina potrebnih za život među mladima u Hrvatskoj. Stoga je Grad Rijeka, u želji za izgradnjom boljeg društva, odlučio umjesto metode sanacije posljedica problema, orijentirati se na prevenciju i uvesti Građanski odgoj i obrazovanje u škole.
Rijeka je time postala prvi grad u Hrvatskoj koji je preuzeo inicijativu, ne čekajući da se situacija na nacionalnoj razini promjeni i da se napokon napravi korak ka sustavnom uvođenju Građanskog odgoja i obrazovanja u škole.
Učenici na nastavi koriste materijal u obliku priručnika i mape koji je izradio Grad Rijeka. Izrađeni priručnik prvi je takav priručnik za učenike u Hrvatskoj koji na jednom mjestu objedinjava svih šest dimenzija Građanskog odgoja i obrazovanja.

Inače, Gradovi u Republici Hrvatskoj nominirali su 33 primjera inovacija i najbolje prakse u radu gradske uprave za priznanje INpuls u sljedećim kategorijama natjecanja:

  • Grad gospodarstva (za poticanje gospodarskog razvoja)
  • Grad suradnje (za suradničke projekte države i grada)
  • Grad građana (za uključivanje građana u rad gradske uprave)
  • Grad kreative (za poticanje kreativnih ideja)
  • Grad sporta (za doprinos razvoju sporta)

Program INpuls pokrenut je u studenom 2012. godine s ciljem sustavnog prikupljanja, objavljivanja, ocjenjivanja, širenja i nagrađivanja najbolje prakse u lokalnoj samoupravi.

Priznanje je preuzeo gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel.

Projekt Grada Rijeke Građanski odgoj i obrazovanje nagrađen priznanjem Udruge gradova za inovacije i najbolju praksu u lokalnoj samoupravi INpuls

Prvoplasirani gradovi dobili su priznanje za najbolju praksu u lokalnoj samoupravi, a preostala dva grada dobili su priznanje za istaknutu praksu u lokalnoj samoupravi.

Tročlani nezavisni ocjenjivački odbori sastavljeni od stručnjaka za svako od navedenih područja ocijenili su sve nominirane prakse s obzirom na njihove rezultate, inovativnost i primjenjivost u drugim gradovima. Priznanja su dodijeljena navedenim gradovima na osnovu ocjene stručnog odbora.

Više informacija o događaju dostupno je na stranici Udruge gradova.

Ured Grada Rijeke
Suradnica za odnose s medijima
Iva Balen