U srijedu, 11. svibnja 2022. grupa učenika iz OŠ Eugen Kumičić provela je grupu učenika iz OŠ Podmurvice izložbom fotografija koja je u sklopu međunarodnoga projekta Build European Solidarity Today / p.s. Pokreni solidarnost od 11. travnja postavljena u hali Exportdrva u Rijeci.

Izložbu čini 12 fotografijakoje tematiziraju pitanja ženskih prava, klimatskih promjena, mentalnog zdravlja mladih, migracija, društvene nejednakosti, diskriminacije i međugeneracijske solidarnosti, a koje su učenici i učenice u sklopu projekta građanskog odgoja i obrazovanja BEST/ p.s. Pokreni solidarnost obrađivali tijekom prošle i ove školske godine u školama diljem Hrvatske te u Francuskoj, Španjolskoj, Italiji, Sloveniji i Poljskoj. Učenici su svojim vršnjacima predstavili fotografije govoreći o onome što se na njima vidi, o razmišljanjima na koja potiču, o pitanjima koja otvaraju te o onome što su o svojim fotografijama rekli sami autori. Postavljajući pitanja, učenici su međusobno razgovarali o značenju diskriminacije i rodne ravnopravnosti.

OŠ Eugen Kumičić iz Rijeke još od 2018. godine sudjeluje u projektu P.S. Pokreni  solidarnost kojega u Hrvatskoj provodi Centar za mirovne studije u Zagrebu, stoga su učenici svoje vršnjake upoznali i s projektom u cjelini. Cilj je projekta potaknuti mlade na raspravu o različitosti, diskriminaciji te vrijednostima kao što su jednakost, solidarnost, pravda i poštovanje. Mladima iz šest europskih zemalja, uključujući Hrvatsku, fotografije su poticaj za pisanje poruka solidarnosti na razglednice koje se potom u povodu Međunarodnoga dana za eliminaciju rasne diskriminacije šalju sugrađanima prema slučajnom odabiru. Primatelji se razglednice pozivaju na odgovor putem odvojene kartice koja se šalje natrag u ured koordinacijske organizacije, Centra za mirovne studije, a zatim se odgovor prosljeđuje učeniku ili učenici koja je poslala razglednicu. Učenici su svojim vršnjacima podijelili primjerak razglednice te im pročitali nekoliko primjera poslanih poruka solidarnosti u kojima su izrazili svoje želje za boljim, pravednijim, ravnopravnijim, mirnijim svijetom.