Riječki projekti Mini art-kina, novog objekta Muzeja moderne i suvremene umjetnosti i RiHuba, nominirani su za prestižnu arhitektonsku nagradu, odnosno svrstani na top listu deset najpopularnijih projekata u prošloj godini.

Projekti Mini art-kina i nove zgrade Muzeja moderne i suvremene umjetnosti (MMSU) nominirani su za prestižnu arhitektonsku nagradu Mies van der Rohe, najvažnije europsko strukovno priznanje za arhitekturu.

Projekt Dinka Peračića Muzej moderne i suvremene umjetnosti Rijeka u nastajanju, svrstan je i među deset najpopularnijih projekata u 2018. godini u rubrici Projektiranje portala vizkultura.hr, kao i projekt riječkog RiHuba Ane Boljar i Ide Križaj Leko. Vizkultura.hr projekt je Udruge za promicanje vizualnih umjetnosti i kulturnu djelatnost – Vizkultura.

Za nagradu Mies van der Rohe, uz ova dva riječka projekta, među 383 nominiranih projekata iz 38 europskih zemalja je još 11 hrvatskih projekata. Tako su među hrvatskim nominacijama uz riječko Mini art-kino, MMSU i dvije škole, tri obiteljske kuće, stadion, centar za posjetitelje, bazen, višestambeni kompleks, poslovni interijer i hotel.

Nominirani su: Dinko Peračić za Muzej moderne i suvremene umjetnosti u nastajanju u Rijeci, Damir Gamulin i Antun Sevšek za Mini art-kino dvoranu u Rijeci, Svebor Andrijević i Luka Korlaet za Stambeni sklop na Dobrom dolu u Zagrebu, Davor Bušnja za Ladanjski sklop nonA na Pelješcu, x3m – Mirela Bošnjak, Mirko Buvinić i Maja Furlan Zimmermann za Osnovnu školu Žnjan-Pazdigrad u Splitu, Mia Roth Čerina i Tonči Čerina – XYZ arhitektura za Osnovnu školu Popovača, Bogdan Budimirov za Kuću za dvoje u Perjavici u Zagrebu, Davor Mateković – PROARH za Issa Megaron na Visu, Iva Letilović, Igor Pedišić i Vladimir Končar za Mali Arsenal, centar za posjetitelje HERA u Zadru, Arhipolis – Neno Kezić i Srđan Lukšić za Hotel Salona Palace u Solinu, Vedrana Ergić za interijere zgrade Adris grupe i Croatia osiguranja u Zagrebu, Idis Turato – Arhitektonski biro Turato za Bazen Vukovar i GEplus arhitekti – Gorana Giljanović i Eugen Popović za Stadion Luke Šokčevića Šaljapina u Gunji.

Već u veljači, žiri kojim predsjeda danska arhitektica Dorte Mandrup, objavit će pet finalista, a ubrzo nakon toga bit će poznato i tko je dobio nagradu Mies van der Rohe – European Union Prize for Contemporary Architecture – Mies van der Rohe Award.

Inače, nagrada Mies van der Rohe iznosi 60 tisuća eura, a dodjeljuje se od 1987. godine svake druge godine. Riječ je o najprestižnijoj nagradi u europskoj arhitekturi, a o nominacijama se odlučuje temeljem prijedloga i prijava 76 nezavisnih arhitektonskih stručnjaka iz cijelog svijeta, nacionalnih arhitektonskih udruženje i savjetodavnog odbora.

Ured Grada Rijeke
Suradnica za odnose s medijima
Iva Balen