U sklopu projekta ECOMOBILITY, partneri okupljeni iz Italije i Hrvatske razmijenili su prve rezultate mjerenja šest različitih veličina čestica u Veneciji i Rijeci izvršenih do kraja prosinca 2018.

 

Mjerenja u Rijeci izvršio je Medicinski fakultet Sveučilišta u Rijeci, a uređaj za mjerenje bio je smješten na terasi Nastavnog zavoda za javno zdravstvo od 16. listopada do 10. prosinca 2018. godine.

Prvi tematski sastanak ECOMOBILITY partnerstva održan je na dvije lokacije. Prvi sastanak održan je 7. veljače 2019. u Veneciji, a odmah zatim i 8. veljače 2019. u Rijeci. Vodeći partner projekta je Ca`Foscari Sveučilište iz Venecije, a uz njih iz Italije sudjeluju još Regija Veneto i ISAC – CNR iz grada Lecce. Od hrvatskih partnera, uz Grad Rijeku u projekt je uključen i Medicinski fakultet Sveučilišta u Rijeci. Osim navedenih partnera, sastanku su prisustvovali i predstavnici poduzeća Rijeka promet d.d, Lučke uprave, Lučke kapetanije i Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture. Nazočnima su predstavljeni rezultati prvotnih mjerenja čestica, njihov utjecaj na okoliš te daljnja djelovanja koja su planirana projektom.

Do kraja projekta, ECOMOBILITY partnerstvo planira razviti pametni alat namijenjen tijelima koja upravljaju prometom te će im taj alat omogućiti upravljanje dotokom vozila ovisno o koncentraciji čestica u zraku. Alat će prikupljati ekološke podatke iz mjernih postaja raspoređenih po gradu te će u realnom vremenu nadležnim tijelima za upravljanje prometom omogućiti pokretanje odgovarajućih aktivnosti. Podaci prikupljeni u realnom vremenu koristit će i za razvoj aplikacije za planiranje ekološkog putovanja kao dodatnom pogodnošću za putnike koji već koriste neki oblik pomorskog prijevoza i time će korisnici izravno moći utjecati na proces smanjenja onečišćenja.