Na Bazenima Kantrida predstavljeni su rezultati projekta „Rijeka pliva“. Riječ je o projektu kojeg su zajednički pokrenuli i realizirali Grad Rijeka i Plivački klub “Primorje – Croatia osiguranje”. Njime je u protekloj školskoj godini bio obuhvaćen 1071 učenik iz 49 drugih razreda, i 23 osnovne škole Grada Rijeke. Za financiranje ovoga projekta Grad Rijeka je izdvojio 395.000,00 kuna.

Realizaciju programa stručno je pratila Agencija za odgoj i školstvo, Područna jedinica Rijeka. a provedena je i evaluacija programa anketnim listićima za roditelje, učenike, instruktore i učitelje. Rezultati stručne evaluacije pokazuju zadovoljstvo i visoke ocjene korisnika, dakle ponajprije učenika i roditelja te nastavnog osoblja riječkih osnovnih škola svim aspektima realizacije i organizacije ovoga programa.
Za učenike koji nisu naučili plivati u predviđenih deset sati obuke, Plivački klub “Primorje – Croatia osiguranje” organizira tijekom srpnja dodatan tečaj, o svome trošku, kako bi se ispunio cilj da svaki polaznik stekne vještinu plivanja.

Cilj je ovoga projekta, uz samu obuku neplivača koja je definirana i novim Državnim pedagoškim standardom, bio i popularizirati našim najmlađim sugrađanima bavljenje sportom, a posebice sportovima na vodi.

Predstavljanje rezultata projekta Rijeka plivaKako je prigodom predstavljanja projekta naglasio riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, izgradnjom novog kompleksa bazena na Kantridi stvoreni su uvjeti za realizaciju ovakvih i drugih edukativnih programa. Izražavajući zadovoljstvo realizacijom, gradonačelnik je zahvalio svima koji su sudjelovali u projektu na uloženom trudu i energiji. Podatci pokazuju da su ovim projektom najzadovoljnija djeca, a to nam je i bio cilj. S obzirom na postignute rezultate i zadovoljstvo roditelja, djece i kluba, Projekt Rijeka pliva nastavit će se i u idućoj školskoj godini, kazao je Obersnel.

O projektu koji je, što se tiče temeljitosti pripreme, prvi takve vrste u Hrvatskoj, pohvalno se izrazio i Marin Glavočić predsjednik PK”Primorje – Croatia osiguranje” izrazivši nadu da će se netko od djece koja u njemu sudjeluje opredijeliti za plivački sport.

Voditeljica projekta Katarina Jusup Dodig predstavila je i brošuru koja sadrži sve podatke o provedbi projekta, uključujući i postignute rezultate te anketu provedenu među učenicima, roditeljima i učiteljima.

Vizualni identitet projekta Rijeka pliva

Vizualni identitet projekta Rijeka pliva

Važnost ovog projekta očituje se u činjenici da 414 učenika od ukupno 1072 učenika na početnom testiranju nije znalo plivati. Nakon svršetka obuke samo 154 učenika nije savladalo tehnike plivanja i za njih su omogućeni dodatni satovi obuke neplivača. Predstavljen je i vizualni identitet projekta „Rijeka pliva” koji se temelji na valu kojeg hrabro svladavaju naši najmlađi sugrađani. Nasmiješena ribica u gradskim i klupskim bojama predstavlja sudionike Projekta, dok izbor boja u logotipu Projekta simbolično predstavlja kreatore i provoditelje – plava boja Rijeke i crvena boja plivačkog kluba. Živost vala simbolizira sportski duh Projekta, a vesela ribica bezbrižno djetinjstvo. Ideja je da se djeca poistovjete s ribicom i steknu njenu sigurnost kretanja i snalaženja u vodi, i pritom uživaju. Autorica vizualnog identiteta je dizajnerica Helena Fotak iz riječke marketinške agencije Studio Conex.

Skip to content