300 godina pravoslavlja u Rijeci obilježit će se od 14. do 29. listopada bogatim kulturno-umjetnički programom, znanstvenim skupom, liturgijom i svečanom akademijom, najavljeno je na konferenciji za medije održanoj u Mramornoj dvorani Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja.

Ovu veliku obljetnicu najavili zamjenik župana Petar Mamula, zamjenik gradonačelnika Grada Rijeke Marko Filipović, prorektor Sveučilišta u Rijeci Goran Turkalj, direktorica HGK Županijske komore Rijeka Vita Dujmović, član Vijeća srpske nacionalne manjine za Grad Rijeku Milan Erakovići predsjednik organizacijskog odbora Dragiša Laptošević.

Zamjenik župana Petar Mamula rekao je kako je ovaj jubilej značajan jer se njime ujedno slavi i različitost vjera i zajednica koje žive na ovom prostoru, u Rijeci i Primorsko-goranskoj, dok je zamjenik gradonačelnika Marko Filipović istaknuo kako je Rijeka dobila titulu Europske prijestolnice kulture upravo zato što njenu srž čini različitost, odnosno prihvaćanje različitosti, multikulturalnost i multikonfesionalnost. Naglasio je kako u Rijeci godina kvalitetno radi i ekumenski odbor, a u sklopu projekta Rijeka EPK osnovan je i međureligijski savjet Rijeke, u čiji rad su se uključili i predstavnici SPC.

“Do kraja mjeseca bit će održan čitav niz manifestacija, susreta, značajan znanstveni skup s međunarodnim sudjelovanjem. Nadam se da će to život u gradu učiniti zanimljivijim i bogatijim. Zbližit će crkvene velikodostojnike različitih religija, političare, gospodarstvenike, znanstvenike, djelatnike u kulturi, sportaše, kulinarske stručnjake… Pozivam sve građane Rijeke da se u što većem broju odazovu ovim aktivnostima”, poručio je Filipović.

Organizator proslave Dragiša Laptošević istaknuo je da se ovom manifestacijom obilježava obljetnica naredbe cara Karla VI. da ljudi žive tamo gdje žele i vjeruju kao što su naučili. Taj dokument, rekao je Laptošević, arhivski je spomenik demokraciji i slobodi.

Najava programa obilježavanja 300 godina pravoslavlja u Rijeci

Najava programa obilježavanja 300 godina pravoslavlja u Rijeci

Obilježavanje jubileja počinje 14. listopada, kada će u srpskoj pravoslavnoj crkvi svetog Nikole u Rijeci biti služena liturgija, a istog dana u zgradi povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka bit će održana Svečana akademija te postavljena izložba “ Pravoslavna zajednica u Rijeci u 18. stoljeću, dok će se na Filozofskom fakultetu održati međunarodni znanstveni skup „Pravoslavlje u Rijeci i na sjevernom Jadranu u ranom novom vijeku“
Organizatori proslave su Vijeće srpske nacionalne manjine za Grad Rijeku, zajednica Srba Rijeka, Udruga hrvatsko-srpskog prijateljstva i SKD “Prosvjeta” Pododbor Rijeka, a pokrovitelji Primorsko-goranska županija, Grad Rijeka i Sveučilište u Rijeci.
Najavljene su i dvije predstave u Hrvatskom kulturni dom na Sušaku Pozorište Slavija (Beograd): Jasmin na stranputici i Opasna igra te predstava za djecu i izvedbi Dječjeg pozorišta Republike Srpske Banjaluka: Folklorna magija .

Također u dva navrata, na korzu i u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskoga primorja Rijeka
Nastupit će Ženski kamerni hor “Banjalučanke“ i Ženska klapa “Kastav” .

Dani Skadarlije će ponuditi kulinarski i glazbene specijalitete beogradske Skadarlije u restoranu Hotela Continental i u Hotelu Royal u Opatiji.

Skip to content