Održana je još jedna proslava Kuzminje, dana Sv. Kuzme i Damjana.
Ove godine imali smo zaista bogat program. Obilježavanje proslave započelo je u subotu 21. rujna 2019. u 17,00 sati u Hrvatskom domu Sv. Kuzam s turnirom u stolnom tenisu.
U ponedjeljak 23. rujna 2019. na sjećanje na sve pokoje Kuzmare položen je vijenac i zapaljena svijeća na centralnom križu mjesnog groblja Sv. Kuzam, na kosturnici trinaestorice streljanih u vrijeme drugog svjetskog rata od strane talijanskih okupatora, uz spomenik palim borcima u parku Sv. Kuzma i uz spomenik “Kikovica” na mjestu 13-torice streljanih mještana Sv. Kuzma i okolice.
Istog dana u 18,00 sati održana je Sveta misa u kapelici na Kalvariji, predslavi vlč. Nikica Jurić, župnik Župe Sv. Andrije Apostola.

U utorak 24. rujna 2019. u 18,00 sati održana je Sveta misa za sve pokojne Kuzmare u crkvi Sv. Kuzme i Damjana i odrješenje za pokojne na groblju u Sv. Kuzmu.
U 19 sati na prostoru Kuzmarske kiparske radionice na “Placi održano je otvaranje 18. Kiparske radionice Forma Viva Sv. Kuzam gdje je svečano započela s izradom svoje skulpture riječka i hrvatska akademska kiparica i slikarica, likovna umjetnica Georgette Yvette Ponté.

Svečano su se uručila i priznanja učenicima Škole za primijenjenu umjetnost Rijeka za uspješno mentorstvo u 16. likovnoj radionici ‘Dlijetom i kistom Svetome Kuzmu na dar’ održanoj od 10. do 13. lipnja 2019. godine u Svetome Kuzmu.
Likovna radionica održana je u suradnji Škole za primijenjenu umjetnost u Rijeci, Kulturnog društva Sv.Kuzme i Damjana, te Vijeća mjesnog odbora Sveti Kuzam, a ovaj je puta Svetome Kuzmu poklonjen nadahnuti mural.
U 19,30 sati u Hrvatskom domu Sv. Kuzam održano je svečano otvaranje i predstavljanje slika i skulptura pod nazivom „Žena kao more, zemlja…“ kiparice i slikarice Georgette Yvette Ponté.

U srijedu 25. rujna 2019. u 10,30 sati održana je Blagdanska sveta misa u crkvi Sv. Kuzme i Damjana – predslavi vlč. Nikica Jurić, župnik Župe Sv. Andrije Apostola iz Bakra.
U 18,00 sati održan je koncert crkvenog zbora Sv. Kuzme, a u 18,30 sati pjevana svečana koncelebrirana misa u crkvi Sv. Kuzme i Damjana – predslavi vlč. Petar Belanić, župnik Župe Sv. Ane – Volosko. U svečanoj misi sudjelovao je crkveni pjevački zbor Sv. Kuzme.

Iza mise u Hrvatskome domu Sv. Kuzam nastavljeno je uz pjesmu i ples zajedničko druženje svih mještana i gostiju, a za počašćivanje pobrinule su se vrijedne mještanke koje su za tu priliku pripremile domaće kolače.
U petak 27. rujna 2019. u 17,00 sati na jogu Sv. Kuzam održan je memorijalni boćarski turnir Tomislava Pavletića na boćalištu ‘Placa’.
Nakon dodjele nagrada boćarskim ekipama i učesnicima u stolnom tenisu nastavljeno je druženje uz pripremljenu zakusku za sve učesnike i posjetioce.

Skip to content