Riječko Prihvatilište za beskućnike Ruža sv. Franje kojega je osnovao Franjevački svjetovni red proslavilo 10. obljetnicu djelovanja.

Na svečanoj akademiji u Auli pape Ivana Pavla II. na Trsatu  goste, volontere i dobrotvore Prihvatilišta pozdravio je riječki nadbiskup mons. dr. Ivan Devčić zahvaljujući Franjevačkom redu  i Mjesnom bratstvu Trsat na predanoj brizi o Prihvatilištu, kao i crkvi Sv. Romualda i Svih Svetih” na Kozali  koja je ustupila prostor za Prihvatilište.

– Zahvaljujem svima  koji u našem gradu pomažu  Prihvatilište  za beskućnike, pojedincima, ustanovama, brojnim  volonterima, udrugama, dobrotvorima,  bez kojih prihvatilište  ne bi moglo ispunjavati svoju važnu ulogu. Želja mi je da briga za potrebite uvijek bude prisutna u svima nama, osobito u životu i djelovanju crkve, da se naša humanost pokazuje prvenstveno u brizi za najslabije i najpotrebitije – naglasio je  mons.dr. Ivan Devčić.

Svečanosti na Trsatu nazočili su i predstavnici Caritasa Riječke Nadbiskupije, Franjevačkog samostana na Trsatu, Franjevačkog svjetovnog reda, Franjevačke mladeži, Hrvatske mreže za beskućnike, Primorsko-goranske županije, Grada Rijeke, Centra za socijalnu skrb  Rijeka i Crvenog križa Rijeka.

Čestitek povodom 10. obljetnice djelovanja Privatilišta uputio je u ime Grada Rijeke zamjenik gradonačelnika Marko Filipović, zahvalivši Franjevačkom svjetovnom redu koji je osnovao Prihvatilište. Filipovć je kazao kako Grad Rijeka pomaže rad Ruže sv. Franje od njegova osnutka i da će tako biti i ubuduće.

Marko Filipović na obilježavanju 10. obljetnice Prihvatilišta za beskućnike

Zamjenik gradonačelnika Marko Filipović

-Iz Socijalnog programa Grada Rijeke izdvaja se godišnje 120 tisuća kuna za Prihvatilište i programe koji se provode s korisnicima. Zahvaljujem volonterima, udrugama i svima koji pomažu onima kojima je pomoć potrebna  i nadam se da naša pomoć Prihvatilištu i sve drugo  što činimo kako bi sugrađanima olakšali svakodnevicu čini Rijeku boljim i ugodnijim mjestom za život – kazao je Filipović.

Predstavljajući dosadašnji rad i projekte Prihvatilišta, Ministra Franjevačkog reda – Mjesnog bratstva Trsat Nela Pujić  kazala je kako je u proteklom desetljeću  Ruža sv. Franje, koja može pružiti smještaj za 14 osoba, bila privremeni dom za više od 600 osoba starosti od 18 do 85 godina, s područja Primorsko-goranske županije, ali i Bosne i Hercegovine, Makedonije, Njemačke, Češke i Švicarske.  Ministra Pujić Istaknula je kako  nizom programa radne terapije i rehabilitacije i  drugih projekata voditelji i brojni volonteri u Prihvatilištu pripremaju i osposobljavaju korisnike za ponovnu integraciju u  društvo i vraćaju im oduzeto ljudsko dostojanstvo. Zahvalila je svima koji  financijski pomažu djelovanje Prihvatilišta i projekte bratstva poput časopisa o beskućništvu “Ulične” svjetiljke “ i Eko vrt.

 

Skip to content