U Hrvatskoj čitaonici Trsat upriličena je proslava pedesete obljetnica Kulturno-umjetničke udruge „Jeka Primorja“ i predstavljena monografija „Odjeci Jeke“.

Mješoviti pjevački zbor Kulturno-umjetničke udruge “Jeka Primorja” Rijeka svoje početke vezuje uz tri riječka zbora (“Mladost”, “Matetić Ronjgov” i “Jedinstvo”) čija povijest seže 75 godina unatrag. Od tri navedena zbora 1971. godine nastala je “Jeka Primorja” kao krovna umjetnička udruga s ciljem promicanja amaterskog pjevanja, ne samo na području grada Rijeke već cijelog Hrvatskog primorja. Program zbora je raznovrstan – od klasičnih zborskih skladbi, suvremenih djela, narodne glazbe, do negro-spirituala i oratorija. Posebno se njeguju skladbe temeljene na istarsko-primorskom melosu. Osim nastupa u domovini, zbor je imao više uspješnih nastupa u inozemstvu. Zbor su vodili mnogi zapaženi dirigenti (Dušan Prašelj, Aleksandra Matić, Darko Đekić i dr.), a od 2010. godine zbor vodi maestro Igor Vlajnić. Za svoj rad i uspjehe, zbor je dobio više nagrada i priznanja, između ostalih i Nagradu grada Rijeke.

Uz kraći prigodni program Mješovitog pjevačkog zbora „Jeke Primorja“, nastupili su i gosti iz Krapine, članovi KUD-a „Ilirci“ te je predstavljena monografija „Odjeci Jeke“. Autor monografije i dirigent Igor Vlajnić predstavio je monografiju, a prvi primjerak je svečano uručen obitelji preminulog počasnog predsjednika „Jeke“, Adolfa Krbavca – Edija.

Svečanosti je u ime Grada Rijeka prisustvovao pročelnik za kulturu Ivan Šarar koji je odmah na početku čestitao rođendan „najdražoj Jeki“ i dodao da se Rijeka često karakterizira kao grad punka, rocka, jazza i slično, ali Rijeka je suštinski glazbeni grad. „Jako sam sretan što su oni u onim zadnjim trenucima ‘starog normalnog’ bili ljudi koji su otvorili Rijeku kao Europsku prijestolnicu kulture”, dodao je pročelnik.