Art-kvart Benčić ove je subote, zbog STEM piknika 2.0, posjetilo stotine građana i građanki Rijeke i okolice. Radionice, vodstva, predavanja i predstave iz područja znanosti, tehnologije, inženjerstva i matematike obilježilo je njihovu sunčanu subotu.

STEM piknik 2.0. okupirao je prostore Dječje kuće, Gradske knjižnice Rijeka, Muzeja moderne i suvremene umjetnosti te u dvorište Art-kvarta Benčić. Održane su 23 radionice, šest STEM ćakula, četiri vodstva po kvartu, tri predstave te koncert. Svi zainteresirani mogli su slobodno doći sudjelovati u aktivnostima namijenjenim djeci, mladima i odraslima te iskusiti STEM iz prve ruke. Organizatorima iz CTK Rijeka te svim organizacijama okupljenima oko STEM piknika, bio je cilj pokazati da su sva područja STEM-a važna za našu svakodnevicu, ali i da su ona uzbudljiva, zabavna i da nikako na njih ne treba gledati kao na bauk.

Proglašeni i najbolji radovi nagradnog natječaja za vrtiće i škole „STEM u svakodnevici“

Kao uvod u STEM piknik 2.0 organizatori su i ove godine organizirali natječaj za dječje vrtiće i škole. Tema je bila STEM u svakodnevici, a pristigli radovi, njih čak 25, izloženi su na izložbi postavljenoj u Dječjoj kući. Na STEM pikniku proglašeni su najbolji radovi, a autorima i njihovim mentoricama uručenu su nagrade i priznanja.

STEM piknik 2.0

STEM pikniku prisustovali i gradonačelnik Marko Filipović i pročelnica Iva Erceg

U kategoriji vrtića prvo je mjesto osvojila odgojno-obrazovna  skupina Račići iz Dječjeg vrtića More (PPO Đurđice) s radom “Kontejner “Rosko” reciklator igračaka” kojeg su se dosjetili tijekom jedne šetnje kvartom prilikom koje su primijetili da ne postoji kontejner za recikliranje igračaka. Drugo mjesto podijelili su odgojno-obrazovna skupina Kolibrići iz Dječjeg vrtića Žirafa s videom “STEM u svakodnevnom životu” i odgojno-obrazovna skupina “Rainbows” iz Dječjeg vrtića Morčić  s radom “Space Volcano”. I treće su mjesto podijelile dvije skupine, odgojno obrazovna skupina Kockice iz Dječjeg vrtića Rijeka (CPO Potok, PPO Podmurvice) s radom “Projekt ptice” i odgojno obrazovna skupina Krijesnice iz Dječjeg vrtića Žirafa s radom “Vremenasta prognoza”.

U kategoriji za osnovne škole nagrada za prvo mjesto dodijeljene je učenicima 3.b razred iz Osnovne škole Turnić i njihovim maketama pod nazivom “Maketa mog kvarta”. Drugo mjesto osvojili su Srdočki boravkaši Osnovne škole Srdoči s radom “Leteća torba Robotski zmaj, Svemoguće cipele, Pametni ormar”, a treće je mjesto pripalo radu “Mladi u STEM svijetu” Bojani Pejovska, učenici 8. a Osnovne škole Čavle.

Izložba dječjih i učeničkih radova pokazala je gdje sve djeca i mladi vide kako znanost, tehnologija, inženjerstvo i matematika utječu na njihov život svaki dan. Nagrade je izvođačima najboljih radova uručila pročelnica Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje, sport, kulturu i mlade Grada Rijeke Iva Erceg.

STEM piknik mogao bi postati riječka tradicionalna travanjska manifestacija

U organizaciji i provedbi STEM piknika 2.0 sudjelovalo je više od 100 ljudi, a zajednički su ga organizirali Centar tehničke kulture Rijeka, Gradska knjižnica Rijeka, Centar za popularizaciju znanosti Sveučilišta u Rijeci, Art-kino Croatia te Muzej moderne i suvremene umjetnosti Rijeka. U programu su sudjelovali: Astronomsko društvo Višnjan, Art-kino Croatia, Centar tehničke kulture Rijeka, Centar za proteomiku Medicinskog fakulteta u Rijeci, DJ Mirilo transformirana u DJ Molekulicu, Dobrovoljno vatrogasno društvo Sušak, Emilio Alcantara, Fakultet biotehnologije i razvoja lijekova, Fakultet za matematiku, Fakultet za fiziku, Gradska knjižnica Rijeka, Građevinski fakultet u Rijeci, Hartera Robotics, Hrvatski robotički savez, Hrvatski savez brodomaketara, Kazalište Smješko, Klaun Marko, Komunalno društvo Vodovod i kanalizacija Rijeka, Muzej moderne i suvremene umjetnosti Rijeka, Pachamama Street Connection, Pero, Prirodoslovni muzej Rijeka, Riteh Racing Team, Strategija 22, Tehnički fakultet u Rijeci, Udruga Connect IT, Udruga Ri Rock, Udruga RiCode za razvoj kreativnih medija, Vladimir Mrvoš i Zajednica tehničke kulture Zadarske županije.

Važnost popularizacije STEM-a prepoznali su i donatori: Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Grad Rijeka, Primorsko-goranska županija, Zajednica tehničke kulture Primorsko-goranske županije i BrightDock.

Velik entuzijazam izvođača i izlagača na STEM pikniku 2.0, zadovoljstvo posjetitelja i organizatora, ukazuju na to da bi STEM piknik mogao postati riječka tradicionalna travanjska manifestacija.

(foto: Tanja Kanazir)