Povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom sinoć je u HKD-u na Sušaku u sklopu projekta “Rijeka – zdravi grad” održan 1. hrvatski festival stvaralaštva i dostignuća osoba s invaliditetom.

Na festivalu, kojem je u prijepodnevnim satima prethodila izložba keramičkih, likovnih i drugih radova iz ruku djece, sudjelovalo je stotinjak djece s poteškoćama u razvoju.

Na izložbi slika na aukciji, koju je vodila Tamara Bašić, ponuđeno je 55 slika, a prikupljeni novac od prodaje slika i dječjih radova namijenjen je nabavci didaktičkog i materijala potrebnog za dalje razvijanje kreativnog izražaja kod djece smještene u škole osobe s invaliditetom. Na izložbi su se mogli pogledati i kupiti radovi djece iz Centra za odgoj i obrazovanje, OŠ Gornja Vežica  te dječjih vrtića Krnjevo i Maestral, a izložbu su posjetila i djeca petnaestak riječkih osnovnih i srednjih škola.

U glazbeno-scenskom dijelu festivala sudjelovale su broje udruge, među ostalim i Udruga za cerebralnu i dječju paralizu, Udruga za pomoć osobama s mentalnom retardacijom Rijeka, Centar Slava Raškaj i Centar za autizam. Uz brojne volontere, vijećnike Gradskog vijeća učenika Rijeka– Zdravi grad i Poglavarstva učenika Zdravi grad, koji su se potrudili jučerašnji dan u HKD-u učiniti zaista posebnim, Prvi hrvatski festival stvaralaštva osoba s invaliditetom protekao je u veseloj i svečanoj atmosferi.

Predstavljena je i knjiga “Prijatelji iz ulice zelene” Dubravke Uroda, s ilustracijama Debore Lunder iz Centra “Slava Raškaj”.

Oduševljenje sudionika 1. Festivala stvaralaštva i dostignuća osoba s invaliditetom bio je puštanje u promet dizala u HKD-u, koje će osobama u invalidskim kolicima omogućiti da se popnu na gornju etažu objekta. Dizalo, koje je pušteno u povodu Međunarodnog dana invalida, financirao je Odjel gradske uprave za zdravstvo i socijalnu skrb.

Skip to content