Posljednja premijera Hrvatske drame u ovoj sezoni , Mizantrop, u režiji nagrađivanog redatelja Igora Vuka Torbice, na programu je u srijedu 24. svibnja 2017. godine u 19.30 sati

HNK Ivana pl. Zajca najavilo je posljednju premijeru Hrvatske drame u ovoj sezoni, Molièreovu komediju Mizantrop u režiji mladog nagrađivanog redatelja Igora Vuka Torbice. Premijera Molièreove  komedije Mizantrop, prvi put u povijesti riječkog  teatra, je u srijedu 24. svibnja 2017. u 19:30 sati.

Dramaturginja predstave  je Nataša Antulov, skladatelj Josip Maršić, scenograf Branko Hojnik, kostimografkinja Manuela Paladin Šabanović, koreografkinja Ivana Kalc, a oblikovatelj svjetla Boris Blidar. U predstavi igraju Jerko Marčić kao Alceste, Leon Lučev kao Philinte, Jasmin Mekić u alternaciji s Nikolom Nedićem  kao Oronte, Katarina Bistrović Darvaš kao Célimène, Marija Tadić kao Éliante, Olivera Baljak kao Arsinoé, Dražen Mikulić kao Acaste i  Davor Jureško kao Clitandre.

Najavljujući premijeru, intendant HNK Ivana pl. Zajca Marin Blažević, kazao je kako ovom predstavom, riječki teatar ispunjava želju publike koja želi dramske predstave, osobito komedije.

– Molièreov Mizantrop jedan je od najznačajnijih dramskih tekstova u europskoj kazališnoj povijesti, a redatelj nove generacije, Igor Vuk Torbica sa glumačkom ekipom, je na riječkoj sceni postavio  aktualnog Moliera na suvremen način pa je ova komedija ipak drugačija .– kazao je intendant izražavajući zadovoljstvo što je u glumačkom ansamblu Katarina Bistrović Darviš, ključna glumica svoje generacije. I K. Bistrović- Darviš izrazila je zadovoljstvo što je dijelom ovog projekta , u teatru koji, rekla je, iskreno želi promijeniti stvarnost.

Ravnateljica Hrvatske drame Jelena Kovačić podsjetila je kako se riječka publika susrela s Igorom Vukom Torbicom na nedavnom Festivalu malih scena na kojem je njegova predstava „Hinkemann“ osvojila čak četiri nagrade žirija, od čega Torbica za najboljeg redatelja.

-Igor Vuk Torbica jedan je od najzanimljivijih redatelja u regiji koji gradi prepoznatljiv redateljski rukopis, a njegov Mizantrop, predstava tijekom koje se istodobno smijemo i postavljamo si pitanja, u središte interesa stavila je istinu kao vrlinu, a ne manu – naglasila je Kovačić dodajući kako Torbica propituje točke na kojima se susreću mizantropija i iskrenost.

Govoreći o radu na predstavi redatelj Igor Vuk Torbica istaknuo je izvrsnu suradnju s glumačkom ekipom s kojom je u riječkom „Mizantropu“ tražio odgovore na pitanje je li istina isključivo moralna kategorija i da li se istina jednoobrazno prihvaća kao čovjekovo dobro svojstvo. – Sagledavali smo krajnosti vrline, pronašli smo razloge pitati se je li vrlina glavnog lika Alcestea samo jedna autentičnija, originalnija i interesantnija maska od svih mogućih maski onog ili ovog našeg vremena . – kazao je Torbica dodajući da je  odstupanje od originala u toliko što riječki Mizantrop ide u drugu krajnost komedije.