Novoizabrani gradonačelnik Rijeke Marko Filipović održao je prvi službeni sastanak s generalnim konzulom Republike Italije u Rijeci Davideom Bradaninijem.

Sastanku su prisustvovali i zamjenica gradonačelnika Rijeke Sandra Krpan, pročelnica Ureda Grada Verena Lelas Turak, predsjednik skupštine Zajednice Talijana Rijeka Moreno Vrancich i Marin Corva, predsjednik Izvršnog odbora Talijanske unije. Tema sastanka bila je dodatno unapređenje dosadašnje odlične suradnje Italije, Grada Rijeke i talijanske nacionalne manjine u Rijeci.

Konzul Bradanini zahvalio se na dobrodošlici te istaknuo kako se na sastanku razgovaralo o perspektivama za buduću kvalitetniju suradnju na gospodarskom i kulturnom planu između Italije i Hrvatske, Italije i Rijeke, kao i o suradnji konzulata i Grada, posebice što se tiče realizacije inicijativa na području kulture u sljedećim mjesecima.

Prvi sastanak gradonačelnika Marka Filipovića i konzula Republike Italije Davidea Bradaninija

Prvi sastanak gradonačelnika Marka Filipovića i konzula Republike Italije Davidea Bradaninija

Gradonačelnik Filipović je izrazio zadovoljstvo što je jedan od prvih sastanaka u njegovom mandatu upravo susret s generalnim konzulom Italije u Rijeci te predstavnicima talijanske zajednice, kao jedne od najbrojnijih nacionalnih manjina u gradu. Podsjetio je kako se Statuom Grada Rijeke zastupljenost autohtone talijanske nacionalne manjine u Gradskom vijeću osigurava biranjem jednog člana Gradskog vijeća iz reda pripadnika talijanske nacionalne manjine.

„Razgovarali smo o jako puno projekata koji su u tijeku, kao što su energetska obnova škola ili pak učenje talijanskog jezika ne samo u talijanskim školama, nego i u ostalim školama koji je osnivač Grad Rijeka. Razgovarali smo i o obnovi grobnica na groblju Kozala, za što je talijanska država osigurala i određena sredstva, na temelju čega se sada radi elaborat“, kazao je gradonačelnik Filipović.

Prvi sastanak gradonačelnika Marka Filipovića i konzula Republike Italije Davidea Bradaninija

Konzul Republike Italije Davide Bradanini

Tema sastanka bila je i gospodarska suradnja, budući da je upravo Italija jedan od najbitnijih vanjskotrgovinskih partnera Hrvatske, a velik broj Talijana ljetuje upravo na hrvatskoj obali.
„Drago mi je da se intenziviraju putovanja i da je sada lakše putovati nego što je to bilo prije svega tjedan dana. Tako svi stanovnici Italije koji žele posjetiti našu zemlju to mogu učiniti na jednostavan način, dok su u obrnutom pravcu još neke restrikcije, ali i taj se dio polako liberalizira“, kazao je gradonačelnik Filipović, dodavši kako je za naš kraj i Rijeku izuzetno bitna dobra najava turističke sezone.

Također, na sastanku se razgovaralo i o mogućnosti proširenja projekta postavljanja višejezičnih ploča s povijesnim nazivima ulica i trgova.