Prvi vlak češkog prijevoznika RegioJeta, koji će od srpnja do kraja kolovoza prometovati na relaciji Prag-Brno-Bratislava-Ljubljana-Rijeka, stigao je na željeznički kolodvor u Rijeci, s više od 500 čeških, slovačkih i slovenskih turista.

Putnike ovog premijernog putovanja dočekala je hrvatska delegacija predvođena direktorom Hrvatske turističke zajednice Kristjanom Staničićem, ministrom turizma Garijem Cappellijem, gradonačelnikom grada Rijeke Vojkom Obersnelom, direktorom Predstavništva HTZ-a u Pragu Dubravkom Miholićem te direktorom TZ Rijeka Petrom Škarpom.

Dubravko Miholić, Gari Cappelli, Vojko Obersnel, Petar Škarpa, Kristijan Staničić, Radim Jančura

Dubravko Miholić, Gari Cappelli, Vojko Obersnel, Petar Škarpa, Kristijan Staničić, Radim Jančura

„RegioJet je prepoznao važnost povezivanja Češke, Slovačke, ali i Slovenije s Hrvatskom koja na tim tržištima uživa status jedne od najomiljenijih i najpopularnijih inozemnih turističkih destinacija što potvrđuje i podatak o prodaji više od 30 tisuća karata u prvih desetak dana prodaje. U ovom trenutku Češka se nalazi na odličnom trećem mjestu inozemnih tržišta s kojih ostvarujemo najveći turistički promet, dok se Slovačka nalazi na osmom mjestu“, izjavio je direktor HTZ-a Kristjan Staničić, prilikom dočeka vlaka nadodavši kako je najava današnjeg događaja objavljena i u The New York Timesu, čime je dodatno skrenuta pažnja na Hrvatsku.

Prema riječima Radima Jančure, CEO RegioJeta, potražnja za uslugom prijevoza je rekordna i najveća u povijesti ove kompanije stoga će vlak na ovoj relaciji prometovati svaki dan do kraja kolovoza, a ne samo tri puta tjedno kako je prvotno bilo planirano. Linija ostaje i u 2021. godini.

Prvi vlak je stigao s maksimalnim dopuštenim kapacitetom od 12 vagona, od kojih su devet 9 spavaćih i tri Astra standard vagona. Osim brojnih čeških, slovačkih i slovenskih turista u Hrvatsku su stigli i diplomatski predstavnici navedenih zemalja, kao i 30 vodećih čeških i slovačkih medija koji će tijekom boravka u našoj zemlji izvještavati o hrvatskoj turističkoj ponudi što će rezultirati dodatnim pozicioniranjem Hrvatske kao sigurne i lako dostupne turističke destinacije.

Značaj češkog i slovačkog tržišta za Rijeku naglasio je i direktor TZ Rijeka Petar Škarpa. „Češki i slovački turisti u Rijeci u protekle tri godine ostvaruju značajan rast turističkog prometa. Drago nam je da je Rijeka prepoznata od češkog partnera RegioJeta koji je ovom linijom povezao Češku i Slovačku sa Hrvatskom i Rijekom“, poručio je Škarpa.

Obilazak gradilišta hotela Hilton

Obilazak gradilišta hotela Hilton

Dodajmo kako je nakon dočeka vlaka organiziran obilazak velike češke investicije u hotel Hilton Rijeka Costabella. Obilazak su predvodili direktor hotelskog resorta Hilton Costabella Jose Luis Ruiz Arroyo, direktor tvrtke JTH Costabella Borjan Brnčić te vlasnik tvrtke JTH Holding i glavni investitor Jaroslav Třešňák.

„O interesu za našom zemljom svjedoče i ulaganja kakvo je češkog investitora u hotel Hilton na Costabelli vrijedno 80 milijuna eura čime se podiže kvaliteta turističke ponude Kvarnera“, zaključio je ministar turizma Gari Cappelli.

Gradonačelnik Obersnel istaknuo je kako je dolazak vlaka s više od 500 turista, a još više najava da će dolaziti svaki dan, izvrsna vijest za riječki i hrvatski turizam. Istaknuo je kako će oko 300 čeških, slovačkih i slovenskih turista ostati u Rijeci i okolici.
„Ujedno imamo prilike vidjeti da se hotel Hilton hotel privodi kraju, što će biti još jedan biser u kruni kvarnerskog turizma“, kazao je gradonačelnik Obersnel.

Direktor hotela Ruiz Arroyo istaknuo je kako su zbog situacije vezane uz koronavirus usporili radovi te da je odlučeno kako će se prolongirati rok otvaranja hotela, koji će svoje prve goste primiti u prvom kvartalu 2021. godine, najvjerojatnije u veljači.

Radi se o investiciji vrijednoj oko 80 milijuna eura. Kompleks će se prostirati na šest katova s 132 hotelske sobe i 66 apartmana u vilama, odnosno 280 soba s 560 ležaja te gostima nuditi wellness centar na preko 4000 četvornih metara, natkriveni i otvoreni bazen te plažu.