Iako lokalna samouprava još uvijek nema zakonsku obavezu strateškog planiranja i donošenja strategije razvoja, Grad Rijeka u ovaj je važan proces ušao već u lipnju ove godine, nakon provedenih lokalnih izbora.

Tijekom lipnja održano je već devet radionica, a jučer je s pročelnicima odjela gradske uprave i voditeljima direkcija, odnosno službi, održana još jedna radionica pred kreiranje Nacrta strategije.

Tijekom lipnja, s ciljem definiranja Nacrta strategije razvoja Grada Rijeke za razdoblje 2014.-2020. godine održano je devet radionica na kojima je sudjelovalo ukupno 136 osoba. Jučer je s pročelnicima odjela riječke gradske uprave i voditeljima direkcija, odnosno službi, održana još jedna radionica pred kreiranje Nacrta strategije.
Izrada Strategije razvoja Rijeke temelji se na  Strategiji Europske unije do 2020. i na izbornom programu RI2020 kojim je istoimena koalicija pobijedila na lokalnim izborima u svibnju odnosno lipnju 2013. Sudjelovanje javnosti u stvaranju i donošenju ove Strategije započelo je još u veljači 2013. projektom Razgovora o Rijeci 2020. U tim razgovorima sudjelovali su brojni stručnjaci, članovi hrvatske Vlade, kao i građani putem interneta i ostalih komunikacijskih kanala. Uz 43 stručnjaka različitih profila te više od 260 građana s 2.100 prijedloga na web stranici koju je posjetilo više od 7.100 osoba realizirana je široka rasprava o riječkoj budućnosti.

Nakon lokalnih izbora, u kreiranju samog Nacrta strategije, čije usvajanje se očekuje na Kolegiju gradonačelnika sredinom srpnja, do sada je sudjelovalo putem više različitih tematskih radionica 136 osoba, među ostalima i pročelnici gradske uprave, predstavnici gradskih trgovačkih društava i ustanova, predstavnici različitih suradničkih institucija i udruga.
Nakon stvaranja Nacrta strategije razvoja Rijeke za razdoblje 2014.-2020. godine uslijedit će rasprava sa stručnom javnošću, poglavito gospodarskim sektorom, a o nacrtu će se provesti i rasprava s građanima putem e-konzultacije koja će se otvoriti u drugoj polovici srpnja i trajati do kraja kolovoza.

Konačni dokument Strategije razvoja Rijeke do 2020., dopunjen rezultatima rasprave sa stručnom javnošću i građanima, te Akcijskim planom na čijoj izradi će tijekom ljeta raditi odjeli gradske uprave, bit će predložen za usvajanje na Gradskom vijeću u rujnu ove godine.