U sklopu EU projekta “Radius V” provodi se ispitivanje volontera i organizatora volontiranja o utjecaju pandemije koronavirusa na iskustva u volontiranju.

Istraživanje provodi Hrvatski centar za razvoj volonterstva u partnerstvu s regionalnim volonterskim centrima u Splitu, Rijeci, Zagrebu i Osijeku, a kao aktivnost u sklopu projekta “Radius V”, sufinanciranog od strane EU, kroz program Europskog socijalnog fonda.

Upitnici su anonimni te otvoreni za popunjavanje do 1. srpnja 2022.

Upitnik za volontere – Ispitivanje javnog mnijenja “Utjecaj pandemije na volonterska iskustva”

Ovim upitnikom provodi se ispitivanje javnog mnijenja o utjecaju pandemije na iskustva u volontiranju. Cilj upitnika je ispitati osobna iskustva, motivaciju te stavove volonterki i volontera u volontiranju tijekom pandemije COVID-19 protekle dvije godine. Također, želi se dobiti i odgovor na pitanje je li pandemija i koliko utjecala na neuključivanje pojedinaca u volonterske aktivnosti.

Upitnik je dostupan na poveznici https://radiusv.limequery.com/747495?lang=hr.

Upitnik za organizatore volontiranja – ispitivanje društvenih potreba “Utjecaj pandemije na razvoj volonterskih programa i uključivanje građana u volontiranje”

Ovim upitnikom provodi se ispitivanje društvenih potreba kroz upitnik o utjecaju pandemije na razvoj volonterskih programa i iskustvima uključivanja građana u volontiranje.

Iskustva organizatora volontiranja važna su za utvrđivanje stanje volonterskih aktivnosti i programa na lokalnoj razini, odnosno utvrđivanje stanja i iskustva uključivanja građana u volontiranje s obzirom na nedavne krizne situacije i promjene koje su se dogodile. Upitnom se želi saznati više o promjenama koje su organizatori volontiranja uočili u svojoj lokalnoj zajednici.

Upitnik je dostupan na poveznici https://radiusv.limequery.com/611724?lang=hr.

Pitanja ili komentari vezani uz upitnike mogu se postaviti Hrvatskom centru za razvoj volonterstva na e-mail adresu: hcrv@hcrv.hr.

Projekt Radius V usmjeren na kreiranje poticajnog okruženja za razvoj volonterstva

Projekt Radius V traje od listopada 2020. do listopada 2023. godine, a usmjeren je na kreiranje poticajnog okruženja za razvoj volonterstva kroz uspostavljanje jedinstvene metodologije za sustavno i kontinuirano istraživanje stanja i trendova te mjerenje utjecaja volontiranja na društveno-ekonomski razvoj u Hrvatskoj.

Projekt istraživanja i razvoja volonterstva „Radius V“ provode DKolektiv – organizacija za društveni razvoj, Hrvatski centar za razvoj volonterstva, Volonterski centar Zagreb, Udruga „MI“ – Split, Udruga za razvoj civilnog društva SMART, Centar za civilne inicijative, ACT Grupa, Sveučilište u Rijeci, Filozofski fakultet u Rijeci, Grad Split, Grad Rijeka, PRONI Centar za socijalno podučavanje.

Europski socijalni fond