Povodom Međunarodnog praznika rada i Dana oslobođenja Rijeke od fašizma na riječkom Korzu postavljena je izložba fotografija “RAD” Petra Fabijana koja prikazuje motive radnika Brodogradilišta „3. maj“.

Autor fotografija Petar Fabijan zahvalio se Gradu Rijeci na organizaciji izložbe, ali i Brodogradilištu „3. maj“ u kojem je proveo osam mjeseci civilnog roka, kada su fotografije i nastale. „Fotografije prikazuju malog čovjeka, malog radnika u velikom ambijentu, ali i sve ono što on može stvoriti, takoreći svojim rukama“, rekao je Fabijan.

Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel otvarajući izložbu istaknuo je da ona postavljena povodom dva važna datuma koji slijede: Međunarodnog praznika rada i Dana oslobođenja Rijeke. Dodao je kako nema ljepše mogućnosti nego da se rad prikaže kroz fotografije snimljene u Brodogradilištu „3. maj“, brodogradilištu koje je staro već više od stotinu godina i koje na najbolji način govori o tradiciji rada na našem području.

“Jedan od najvećih gospodarskih subjekata u Rijeci nosi ime po Danu oslobođenja Rijeke od fašizma i u tome ima puno simbolike. Teško je govoriti o radu ako nema slobode”, rekao je gradonačelnik. Dodao je da je Korzo najbolji i najljepši izložbeni salon gdje je prošle godine upravo povodom Dana oslobođenja Rijeke postavljena izložba koja je prikazivala kako je Rijeka izgledala odmah nakon oslobođenja i borbi koje su trajala više od mjesec dana.

„Ove godine predstavljamo ovu izložbu, snimljenu u 3. maju, kao jednu posvetu kako onima koji su se borili za oslobođenje Rijeke od antifašizma, tako i brojnim radnicima brodogradilišta i svih drugih tvrtki u Rijeci i regiji koji su svojim radom izgradili naš grad“, rekao je gradonačelnik Obersnel.

Otvorenju izložbe prisustvovali su i pročelnik Ureda Županije Goran Petrc te predsjednik Udruge antifašističkih boraca i antifašista Dinko Tamarut.

Skip to content