Na poziv Odbora za vanjske odnose Sankt Petersburga učenici riječkih škola sudjeluju u Međunarodnom dječjem slikarskom natječaju na temu „Slikam Sankt Petersburg”.

Ciljevi natječaja su motivirati djecu i mlade za upoznavanje s bogatom poviješću Sankt Petersburga, promicanje Sankt Petersburga u inozemstvu, kao i kulturno-povijesne baštine toga grada, uz paralelno razvijanje kreativne i umjetničke kompetencije djece i mladih te širenja osjećaja tolerancije.
Mogućnost uključivanja u ovo natjecanje kod riječkih je učenika, nadarenih mladih kreativaca, polaznika programa LIADO, pobudio veliko zanimanje. Učenici su krenuli u kreativno istraživanje Sankt Petersburga, upoznali se s remek-djelima svjetske umjetnosti i arhitekture i zabilježili svoje dojmove o tom gradu kroz likovni izričaj.
Natječaj je otvoren u listopadu 2019. godine i to za strane učenike te djecu predškolskih i izvanškolskih obrazovnih ustanova starosti između 8 i 15 godina.
U prvoj je fazi natjecanja odabrano 12 najboljih likovnih radova različitih tehnika riječkih učenika za ulazak u drugu, međunarodnu, fazu natjecanja. Odabrani su radovi učenica i učenika petih razreda Ivana Skračića, Maje Subotić i Marine Antić, pod vodstvom mentorice Nine Licul, radovi učenica šestih razreda Lucije Mutishi, Alessie Bonasin, Sofie Ivančić i Vjere Frbežar, pod vodstvom mentorice Tee Paškov Vukojević, radovi učenica sedmih razreda Nike Tomljanović, Nike Tomić i Lare Pozder pod vodstvom mentora Borisa Hercega te radovi dviju učenica osmih razreda, Petre Žakula i Neve Matić Meszaros, pod vodstvom mentorice Laure Herceg.

Grad Rijeka odabrane je likovne radove dostavio u Sankt Petersburg. Druga faza natječaja održat će se ondje, na izložbi radova odabranih u prvoj fazi. Pobjednike odabire stručni žiri, sastavljen od istaknutih osoba iz područja likovnih umjetnosti, i to u studenom 2019. godine na svečanosti dodjele nagrada. Vrijedne će nagrade i diplome gradovima pobjednicima uručiti predstavnici Gradske uprave Sankt Petersburga.

Tijekom dva desetljeća svojega djelovanja, program Grada Rijeke LIADO odredio je budućnost mnogih učenika koji su svoje daljnje obrazovanje nastavili upravo na umjetničkim školama i fakultetima. Riječki osnovnoškolci, pod vodstvom mentora i okruženi kistovima, bojama i svim mogućim alatima koji im služe kako bi izrazili svoje umjetničke sposobnosti i zadovoljili nemiran stvaralački duh, daju oduška svojoj kreativnosti. Rezultat svega je sudjelovanje polaznika LIADO-a na nizu izložbi ne samo u Hrvatskoj već i šire, ali i izvrsni rezultati te osvajanje nagrada na raznim natjecanjima.
Mnogi od bivših polaznika LIADO-a danas su uspješni i cijenjeni umjetnici, arhitekti, kreativci s kojima se naš Grad uvelike ponosi.