U ponedjeljak, 2. studenoga 2015. godine započet će radovi na vodno-komunalnoj infrastrukturi na području mjesnog odbora Pehlin kojima će biti obuhvaćena gradnja 1.425 metara kanalizacije te rekonstrukcija i gradnja 1.140 metara vodovoda za 45 građevina u ulicama Pehlin, Minakovo, Blažićevo B i Hosti. Završetak radova predviđen je u srpnju 2016. godine.

Radovi će se izvoditi po dionicama i fazno. Izvođenje građevinskih radova najprije će započeti duž južnog dijela Ulice Minakovo (od raskrižja s ulicama Pehlin i Vukovarska) te u Ulici Blažićevo B.

Tijekom izvođenja radova promet će se odvijati uz ograničenja, a sve sukladno postavljenoj privremenoj prometnoj signalizaciji.

Tijekom izvođenja radova vozila javnog gradskog prijevoza na liniji 7A privremeno će se preusmjeriti te će prometovati duž novo izgrađene ceste Rujevica – Marinići, odnosno preko čvora Hosti do postojećeg okretišta u Ćićarijskoj ulici.

Informacije o radovima i grafički prikaz dinamike njihova izvođenja objavljene su na web stranicama KD Vodovod i kanalizacija d.o.o. (www.kdvik-rijeka.hr) u rubrici Obavijesti – Radovi) i web stranici Rijeka prometa d.d. (www.rijekapromet.hr ).

Građani se s planiranom dinamikom izvođenja radova – počecima i završecima radova po dionicama i fazama izvođenja u ulicama mogu upoznati i u Mjesnom odboru Pehlin te na info telefonu Rijeka prometa d.d. (352 500, od 07:00 do 15:30 sati).

Izvođač radova je zajednica tvrtki Kolektor Koling d.o.o. iz Idrije i Godina d.o.o. iz Kozine, obje iz Slovenije.

Uslugu stručnog nadzora nad izvođenjem radova pružat će Institut IGH d.d. iz Zagreba.

Investitor je KD Vodovod i kanalizacija d.o.o. iz Rijeke.

Prometna rješenja izradio je Rijeka promet d.d. iz Rijeke.

Najavljeni radovi na vodno-komunalnoj infrastrukturi na području mjesnog odbora Pehlin dio su gotovo 13,5 milijuna eura (oko 104 milijuna kuna bez poreza na dodanu vrijednost) vrijednog Projekta EBRD, kojim su još o obuhvaćeni radovi na području mjesnih odbora Podmurvice, Srdoči, Gornji Zamet, Grbci, Škurinje, Drenova i Brašćine – Pulac u Rijeci te mjesnom odboru Kastav u Kastvu.

Projektom EBRD obuhvaćena je gradnja i rekonstrukcija ukupno 26 kilometara kanalizacije, gradnja kanalizacijske crpne stanice „Lukovići“ te izvođenje pratećih radova na 13 kilometara vodovodnih ogranaka. Završetak izvođenja svih predviđenih radova na vodno-komunalnoj infrastrukturi u sklopu ovog Projekta planirano je u srpnju 2016. godine, nakon čega će se omogućiti priključenje za oko 740 građevina na sustav javne odvodnje.

Novčana sredstva za realizaciju Projekta osigurana su kreditom Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Povrat dugoročnog kredita predviđen je sredstvima Hrvatskih voda i sredstvima iz pripadajućeg dijela naknade za razvoj na vodoopskrbnom području grada Rijeke i naknade za razvoj na vodoopskrbnom području grada Kastva.
(I.N.)