Osnovna škola Kozala sudjeluje u međunarodnom Erasmus+ projektu P.S. Pokreni solidarnost.

Učenice i učenici Osnovne škole Kozala priključili su se svojim europskim kolegama u obilježavanju Dana eliminacije rasne diskriminacije (21. ožujak) i postali dio kampanje P.S. Pokreni solidarnost!, u sklopu koje će nasumično svojim sugrađanima slati poruke solidarnosti. Stoga ako dobijete razglednicu s porukom nekog od osnovnoškolaca, uzvratite im vlastitom porukom solidarnosti!

Projekt je zamišljen kao aktivnost slična slanju „poruke u bocu“ kojom djeca i tinejdžeri šalju razglednice nasumično odabranim osobama iz telefonskog imenika svoje lokalne zajednice. Na razglednicama se nalaze fotografije koje govore o različitosti, diskriminaciji te vrijednostima kao što su jednakost, solidarnost, pravda i poštovanje, a koje su rad fotografa i i fotografkinja iz Francuske, Poljske, Španjolske i Hrvatske. Kampanja je dio projekta u kojem će učenici iz ove četiri zemlje naučiti kako analizirati sliku i poruke skrivene u njima, ali i drugim vizualnim materijalima kojima su svakodnevno okruženi u suvremenome društvu.

Nakon provedenih aktivnosti analize fotografija na satovima razrednika pod vodstvom mentora na svakoj od tih razglednica djeca će napisati poruku solidarnosti osmišljenu na radionici pisanja. Djeca šalju jednostavnu poruku starijima o tome kako bismo se trebali jedni prema drugima odnositi kako bi svijet bio bolje mjesto življenja za sve nas bez obzira na različitosti definirane bojom kože, spolom, socijalnim statusom ili ostalim oblicima društvene identifikacije.

Ovaj projekt ima dvostruke temelje, u građanskom odgoju te umjetničkom i kulturnom odgoju i obrazovanju. Nastao je na tragu projekta koji francuska organizacija La Ligue de l’enseignement provodi već 15 godina i u kojoj svake godine sudjeluje oko 100.000 učenica i učenika diljem Francuske. Ovaj međunarodni projekt traje dvije godine i u ovoj, prvoj, godini sudjeluje 13 osnovnih škola u Hrvatskoj, a provodi ga Centar za mirovne studije.

U Osnovnoj školi Kozala u projektu sudjeluje 120 učenika starijih razreda, pod vodstvom učiteljice Helene de Karina.