Hrvatska gospodarska komora – Županijska komora Rijeke organizira Regionalni poslovni forum, koji će se održati od 19 – 20. listopada 2017. godine u Opatiji i Rijeci. U fokusu Regionalnog poslovnog foruma bit će regionalne inicijative za unaprjeđenje međunarodne gospodarske suradnje, kao i razvoj novih projektnih ideja za razvoj buduće prekogranične suradnje.

Forum će okupiti predstavnike međunarodnih komora s kojima postoje potpisani sporazumi o suradnji iz zemalja s kojima RH graniči (Italije, Slovenije, Mađarske, Srbije, BiH) zatim gospodarstvenike iz PGŽ i Beograda ( dolaze u delegaciji PK Beograd), generalne i počasne konzule čija su sjedišta u Primorsko-goranskoj županiji te predstavnike ostalih suradnih institucija. U planu je zajednički razmotriti projektne ideje kako bi se prepoznali i definirali zajednički interesi te u narednom periodu pripremili i prijavili novi projekti na otvorene natječaje. Također, predstavit će se primjeri dobre prakse i regionalne suradnje, dosadašnja prekogranična suradnja u okviru EU projekata, a bit će riječi i o poslovnim inicijativama i preprekama na koje tvrtke nailaze tijekom internacionalizacije svog poslovanja.

Radni dio događanja započinje u petak, 20. listopada u 10:00 sati, u velikoj dvorani HGK-ŽK Rijeka, a po završetku plenarnog dijela događanja i svečanog potpisivanja Sporazuma o suradnji između HGK-ŽK Rijeka i PKS-Privredne komore Beograd, održat će se poslovni susreti predstavnika hrvatskih i srpskih tvrtki za koje je već sada potvrđeno sudjelovanje više od 30 gospodarstvenika iz Primorsko-goranske županije.

Europska teritorijana suradnja jedan je od ciljeva kohezijske politike, podloga je za razvoj koordinirane, sustavne i strateški usmjerene suradnje na lokalnoj, regionalnoj i nacionalnoj razini s partnerima iz susjednih zemalja i ostalih regija Europske unije te trećih zemalja obuhvaćenih potporom instrumenata vanjske politike Unije. Cilj prekogranične suradnje usmjeren je na rješavanje izazova koji su zajednički identificirani u pograničnim regijama.