Pročelnik za kulturu Grada Rijeke Ivan Šarar, na poziv organizatora, sudjelovao je na 11. CultureInvest kongresu – vodećem europskom forumu za davatelje i promotore kulture na kojem se okupilo preko stotinu govornika iz svijeta kulture, biznisa, javnog sektora i medija koji su tijekom dva dana, u okviru 12 tematskih foruma, predstavljali svoja iskustva i razgovarali o novim pristupima upravljanju kulturom, financiranju kulture i komunikaciji u kulturi.

Na poziv Društva za kulturni marketing i sponzorstvo Causales, organizatora 11. CultureInvest kongresa koji se 7. i 8. studenog održavao u njemačkom Essenu, pročelnik Odjela za kulturu Grada Rijeke Ivan Šarar sudjelovao je kao izlagač i panelist na forumu Oživljavanje industrijskih lokacija sa  temom „Rijeka 2020: novi život industrijske baštine.“

Tijekom Kongresa održano je dvanaest tematskih foruma s glavnim predavanjima, specijalističkim predavanjima, praktičnim primjerima i tribinama za diskusiju. Kongres je okupio preko 700 sudionika, a obrađivane su teme transformacija, migracije, digitalizacije, financiranja kulture, kulturnog sponzoriranja, kulturnog obrazovanja, industrijske kulture, kreativnih industrija, kulturnog turizma, kao i postavljanje brenda i upravljanje kulturnim projektima.

Na forumu „Oživljavanje industrijskih lokacija“ sudionici su predstavljali Dresden, Manchester, Katovice i domaći Ferropolis, lokalitet poznat po Melt! festivalu elektronske glazbe.

Pročelnik Šarar je održao polusatnu prezentaciju o revitalizaciji kompleksa Benčić, sudjelovao u panel raspravi.

„Razmijenili smo iskustva o revitalizaciji industrijske baštine i složili se kako je izuzetno bitna za identitet onih mjesta u kojima su te ugašene industrije bile  izvorišta urbaniteta. Na tom tragu, zaključili smo kako je potrebno razdvojiti nematerijalni aspekt takve baštine od samih fizičkih lokaliteta koji mogu, ali i ne moraju nužno biti vrijedna arhitektonska baština. U tom kontekstu debatirali smo i o potrebi kvalitetne suradnje sa konzervatorskom strukom“, rekao je nakon foruma pročelnik Odjela za kulturu Grada Rijeke Ivan Šarar.

Treba napomenuti da se konferencija održala u čuvenom Zollvereinu (Zeche und Kokerei Zollverein), koji je na svojevrstan način preteča svih lokaliteta industrijske baštine. Rradi se, naime, o golemom kompleksu bivšeg rudnika ugljena i koksare koji se protežu na oko 100 hektara i pod zaštitom su UNESCOa kao svjetska kulturna baština. Zollverein je najpoznatiji po dijelu rudnika koji je projektiran i izgrađen u stilu BAUHAUSA 30ih godina prošlog stoljeća, zbog čega  ga zovu i “najljepšim rudnikom na svijetu”.

Danas je to dinamičan dom umjetnosti, kulture, industrijske povijesti, dizajna i brojnih događanja. U Zollvereinu je  dostupno preko 40 prostora i zgrada, u rasponu od malog ateljea do velikog sajma i izložbene dvorane te sedam moderno opremljenih, multifunkcionalnih hala.

CultureInvest kongres od 2009. godine uspješno okuplja važne dionike iz svijeta kulture, poslovanja i politike iz cijele Europe. Stvorio je snažan međunarodni ugled na europskom kulturnom tržištu dodjeljivanjem nagrada European Brand Brand Awards, jedne od najvažnijih europskih  nagrade u kulturi.

Ova međunarodno priznata dvodnevna rasprava o kulturi, poslovanju, medijima i javnom sektoru mjesto je predstavljanja projekata umjetničke izvrsnosti, rasprava o inovativnim, posebno europskim temama upravljanja kulturom, o marketingu i ulaganjima te pruža važne poticaje kulturnim institucijama i kulturnim ulaganjima u Europi.

Ured Grada Rijeke
Suradnica za odnose s medijima
Gordana Brkić Žagar

(foto: Društvo za kulturni marketing i sponzorstvo Causales, izvor: https://www.facebook.com/agentur.causales)