Gradska knjižnica Rijeka raspisuje poziv za dvije dvotjedne književne rezidencije Kamov namijenjene književnicima (pjesnicima, prozaicima, dramskim piscima), koje će se tijekom listopada i studenog 2021. godine u dva termina održati u Rijeci.

Pravo na rezidenciju imaju umjetnici koji nemaju mjesto prebivališta u Rijeci, a rezidencijalni program svakom rezidentu osigurava honorar te po potrebi dodatna produkcijska sredstva.

Trajanje rezidencije je 15 dana.

Razdoblje provedbe

Prva rezidencija održat će se od 15. do 30. listopada 2021., a druga rezidencija od 30. listopada do 15. studenog 2021. (tijekom Mjeseca hrvatske knjige).

Rok za podnošenje prijave je 11. lipnja 2021. u ponoć.

Boravak u rezidenciji uključuje boravak u Rijeci sa smještajem u opremljenom stanu Grada Rijeke, pokrivene troškove smještaja i honorar, promociju rezidenata na društvenim mrežama i u medijima te podršku rezidentu tijekom trajanja rezidencije.

Uvjeti prijave

Prijavitelji moraju imati objavljeno barem jedno djelo, moraju imati najmanje 18 godina na datum podnošenja prijave, moraju biti hrvatski državljani, a prijavitelj tijekom rezidencije mora sudjelovati u barem jednom javnom predstavljanju u formi književne večeri.

Za prijavu je potrebno e-mailom poslati dokument u Word formatu koji uključuje:

Životopis (do jedne stranice)
Motivacijsko pismo s obrazloženjem zašto prijavitelj želi boraviti u rezidenciji
Okvirni plan rada za vrijeme boravka u rezidenciji
Opis projekta na kojem rezident trenutno radi
Željeno vrijeme boravka u rezidenciji; prva rezidencija od 15. do 30. listopada 2021. ili druga rezidencija od 30. listopada do 15. studenog 2021.

Od rezidenta se očekuje izvješće koje uključuje osvrt na nastanak teksta i dojmove o boravku u rezidenciji “Kamov“, članak o boravku u rezidenciji “Kamov” u tiskovini ili na web stranicama koji prate kulturu, navođenje rezidencije “Kamov” u objavljenoj publikaciji ako je rezident napisao, dovršio ili uredio tekst tijekom boravka u rezidenciji.

Prijave se šalju na rezidencijakamov@gkri.hr.

Izbor korisnika rezidencije bit će rezultat vrednovanja programsko-projektnog tima Gradske knjižnice Rijeka. Rezultati će biti objavljeni na stranicama Kamov rezidencije www.kamov-residency.org, Magazina Gradske knjižnice Rijeka i Facebook stranici organizatora projekta najkasnije do 20. lipnja 2021. godine. Odabrani kandidati također će biti obaviješteni putem e-maila.

Program se odvija u suradnji s Muzejem moderne i suvremene umjetnosti Rijeka i Hrvatskim kulturnim domom na Sušaku, a uz financijsku potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske u sklopu obilježavanja Godine čitanja 2021.