„Anatomija točke/Ne dopusti mi da nestanem“ Dorotee Šušak i „Meistens Bettler, meistens Gesinde“ Ive Papić dvije su priče izabrane nakon provedenog natječaja  u okviru projekta Deconfining arts culture and policies in Europe and Africa programa Creative Europe 2021.- 2027. EU-a, za odabir dviju kratkih priča na temu ilegalnih migracija.

Naime, HNK Ivana pl. Zajca je 3. studenog 2023. godine raspisao natječaj za kratku priču u sklopu projekta Deconfining te je 15. siječnja 2024. žiri u sastavu Nataša Govedić, Matija Ferlin i Goran Ferčec nakon provedenog postupka čitanja, odabira i ocjenjivanja radova pristiglih na natječaj, donio jednoglasnu odluku da su ove dvije sadržajno i stilski najuspjelije kratke priče.

Žiri je svoju odluku i obrazložio, pa tako u obrazloženju odabira  priče „Anatomija točke/Ne dopusti mi da nestanem“ što ju potpisuje Dorotea Šušak stoji:

„Preciznošću i jezičnom jezgrovitošću, snažne emocionalne težine, ova introspektivna priča uspješno uspostavlja kompleksnu sliku života, potičući čitatelja na razmišljanje o identitetu. Moguće ju je čitati i kao suptilnu pomoć subjektu da se prepozna i pronađe u kaosu vremena. U tri dijela, autor/ica oprezno promatra materijalnost svijeta kroz njegovu točku/konturu, temporalnost i tjelesnost. Svaki je motiv snažan ali tih označitelj osjećaja nepripadnosti, izgubljenosti, izoliranosti i boli, a svaki fragment dodatno upotpunjen prijedlogom zvučne slike kao ambijentom vremenu, tijelu i pogledu. Meditativni karakter čini je zanimljivom za scensko uprizorenje, pružajući prostor za interpretaciju i introspekciju kroz izvedbu.“

A obrazloženje izbora priče „Meistens Bettler, meistens Gesinde“ autorice Ive Papić glasi:

„Ispisujući priču u tradiciji stvarnosne proze, politički zanimljivo sučeljenih migrantskih iskustava, te subjektivnim pristupom temi, autor/ica na jedinstven i kompleksan način kolažira i složene teme bezdomstva i apatridstva provlačeći ih kroz generacijske i geografske slojeve i kontekste. Vještim stilom pisanja i preciznom montažom proznih fragmenata autor/ica ispisuje kolaž o nepripadnosti kao kontinuitetu, o pripadnosti kao nizu novih početaka, o prepoznavanju vlastite priče u priči drugog, o onome što znamo i čemu se nadamo, o prošlosti kao fusnoti sadašnjosti, o alternativnom putevima kroz svijet, o porijeklu. Prostor priče višeglasan je i pripada svakom onom iskustvu koje želi biti izrečeno. Time se potencijalno otvara iskustveni niz bez kraja, Šeherezadino narativno pletivo identitetske heterogenosti.“

Projekt Deconfining arts, culture and policies in Europe and Africa (Deconfining) sufinanciran je iz fonda Creative Europe. U projektu sudjeluje 12 partnera iz 11 zemalja čiji je cilj uspostaviti nove mreže između Afrike i Europe te stvoriti bolju suradnju umjetnika i gradova kroz povezivanje kulturnih aktera i publike na oba kontinenta.

Tijekom realizacije projekta propituju se odnosi i mogućnosti suradnje, napretka i kulturalne razmjene između zemalja EU-a i Afrike te teži stvaranju novih narativa za inkluzivniju budućnost.