U prostorima bivšeg Bernardija otvoren je RiHub – novi i inovativni kulturni centar u Rijeci, koji će objediniti informativni centar projekta Rijeka 2020 i centar sudioničkih programa Europske prijestolnice kulture.

Prostor objedinjuje multifunkcionalnu dvoranu spremnu ugostiti brojna događanja te prvi otvoreni coworking prostor u Rijeci, kao prostor u kojem samostalni profesionalci mogu udruživati svoje resurse radi izgradnje zajedničke infrastrukture, a koji će se moći koristiti bez prethodne rezervacije, i u kojem će zasad biti 35 radnih mjesta.

Kao dio projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, funkcija RiHub-a bit će povezivanje građanstva i kulturnog sektora Rijeke, te olakšavanje prijave i provedbe različitih građanskih projekata. U RiHub-u će građani moći prijavljivati, birati i realizirati svoje projekte.

RiHub će biti otvoren svim građanima koji žele biti dio Europske prijestolnice kulture i sudioničkih programa te će služiti kao informativni centar o raznim događajima i projektima u Rijeci. Centar će također predstavljati prvi coworking prostor za profesionalce u području kulture i kreativnog rada. Voditelj RiHuba Bernard Koludrović naglasio je važnost centra kao prostora sinergije različitih kulturalnih aktivnosti, udruga i projekata te napomenuo da je uključenost građana krucijalna za uspješnu provedbu programa EPK.

Na danu otvorenja održana je Permakulturna radionica, mini konferencija ‘Civilne prakse su dobre prakse’ te Speed dating – predstavljanje tima Rijeka 2020 i srodnih kulturnih programa, sve uz glazbeni nastup Goran Tomić Trija i DJ-a Dr. Smeđeg Šećera. Više o otvorenju te strukturi RiHuba možete saznati u video prilogu.

Direktorica tvrtke Rijeka 2020,  Emina Višnić je kazala kako se ovim pravim društvenim središtem za različite djelatnosti ostvaruje ideja “aktivnih građana u aktivnom gradu”.

RiHub je pripremljen i osmišljen na temelju iskustva više kulturnih središta u zemlji i inozemstvu koje smo obišli kako bi odredili najbolji način kako osmisliti i ostvariti  ovaj projekt, rekao je pročelnik gradskog odjela za kulturu Ivan Šarar. “Tu će djelovati dio tima tvrtke Rijeka 2020, usmjeren na komunikaciju s građanima i javnim medijima, a dio centra je i prostor za 35 mjesta za “coworking”, odnosno djelovanje profesionalaca koji se bave povremenim i privremenim poslovima, a koji ne zahtijevaju fiksno radno mjesto”, rekao je Šarar.

Gradonačelnik Vojko Obersnel je ocijenio kako će se puni rezultat otvaranja ovako dobro osmišljenog i funkcionalnog prostorao postići tek ukoliko on budu popunjen I iskorišten, a građani ga budu prepoznali kao nešto svoje. “Tek tada ćemo moći reći da smo uspjeli”, naglasio je.

RiHub se prostire na 1007 četvornih metara. Grad Rijeka je u obnovu i prenamjenu tog prostora uložio 4.351.734,63 kuna. Autorice projekta uređenja su Ana Boljar i Ida Križaj Leko.

 

Skip to content