Neprofitna organizacija ACES Europe (European Capitals and Cities of Sport Federation) sa sjedištem u Bruxellesu danas je u talijanskom Torinu Gradu Rijeci dodijelila titulu Europski grad sporta 2022. godine.

ACES titulu dodjeljuje u više kategorija, a Rijeka ju je dobila u kategoriji srednjih gradova od 25.000 do 500.000 stanovnika. U ime Grada Rijeke titulu je u Torinu preuzela zamjenica gradonačelnika Sandra Krpan, a Rijeci je titulu dodijelio Gian Francesco Lupatelli, osnivač ACES Europe organizacije.

Rijeka je sveučilišni grad, grad znanja i znanosti, ali i grad čiji su stanovnici izrazito sportski orijentirani. Na tom tragu, sportska infrastruktura koja je izgrađena u našem gradu građena je s namjerom zadovoljavanja potreba Riječana, ali i mnogih sportskih klubova i udruga u našem gradu i vjerujem da su upravo te vrijednosti prepoznate kada nam je dodijeljena ova titula – poručila je, uz ostalo, zamjenica Krpan zahvalivši se na tituli uz čestitke svim ostalim dobitnicima.

Zamjenica gradonačelnika Rijeke Sandra Krpan sa zastavom Europskog grada sporta

Zamjenica gradonačelnika Rijeke Sandra Krpan sa zastavom Europskog grada sporta

Naime, među ostalim, kriteriji za dobivanje titule Europski grad sporta su sportska infrastruktura, sportski i rekreativni programi namijenjeni građanima, poticanje građana na bavljenje sportom, ali i iskustvo organizacije različitih natjecanja, organizacije klubova te financiranje.

Na svečanosti u Torinu dodijeljene su titule i drugim dobitnicima, a uz predstavnike nositelja titula svečanosti su, među ostalima, prisustvovali i zastupnici u EU Parlamentu, generalni konzul RH u Milanu Stjepan Ribić, predstavnici UNESCO-a. Također, svečanosti su prisustvovali i predstavnici Riječkog sportskog saveza Dorotea Pešić Bukovac i Slaviša Bradić.

ACES Europe od svog osnutka 1999. godine nastoji promovirati sport među svim građanima u Europskoj uniji, posebno među ugroženim skupinama, djecom, starijim osobama i osobama s invaliditetom. Također, jedan od ciljeva ACES-a Europe je i poticanje privatnog i javnog sektora na podupiranje sporta.