Okupljanje oko teme energetske učinkovitosti iznimno je važno, u svijetu je energetska učinkovitost prepoznata kao snažan i financijski optimalan način za postizanje ciljeva održivog razvoja, ona je sastavni dio naše svakodnevnice i prevažan dio razvojnih planova za budućnost, istaknuo je gradonačelnik Vojko Obersnel otvarajući manifestaciju

U organizaciji Grada Rijeke, Primorsko – goranske županije i Regionalne agencije Kvarner danas su u Vijećnici Grada Rijeke počeli ovogodišnji „Energetski dani“, manifestacija koja se održava kao dio „Sustainable Energy Week“ u organizaciji Europske unije. Ova je manifestacija jedna od aktivnosti iz Akcijskog plana energetski održivog razvitka grada Rijeke (SEAP), a  njen program, koji se od 19. do 21. lipnja održava u Rijeci, Krku i Skradu, izradio je Grad Rijeka u suradnji s Regionalnom agencijom REA Kvarner iz Rijeke. Ovogodišnji Energetski dani donose niz aktualnih i zanimljivih predavanja eminentnih stručnjaka, a uz to i radionice za korisnike bespovratnih sredstava za energetsku obnovu, upravitelje višestambenih zgrada i predstavnike lokalne samouprave,  iz triju županija, Primorsko-goranske, Istarske i Ličko-senjske.

Otvarajući „Energetske dane“ riječki gradonačelnik Vojko Obersnel kazao je kako se manifestacija ove godine održava sedmi put zaredom te je istaknuo da mu je drago da je, obzirom na važnost energetske učinkovitosti, zadržan kontinuitet.

-Okupljanje oko teme energetske učinkovitosti držim iznimno važnim. U svijetu je energetska učinkovitost prepoznata kao snažan i financijski optimalan način za postizanje ciljeva održivog razvoja. Grad Rijeka je od 2009. godine potpisnik europske inicijative Sporazuma gradonačelnika koji je pokrenula Europska komisija, a kojim se Rijeka obvezuje na poduzimanje dodatnih mjera s ciljem povećanja energetske učinkovitosti i održivog razvoja pa tako i očuvanja klime, odnosno svođenja klimatskih promjena na najmanju moguću mjeru . – kazao je Obersnel. Podsjetio je da je Grad Rijeka odmah po pristupanju Sporazumu izradio Akcijski plan energetski održivog razvoja Grada Rijeke u kojem je predviđena provedba 42 mjere u zgradarstvu, prometu i javnoj rasvjeti, a sve  radi smanjenja 32 % CO2 do 2020. godine.

U Rijeci otvoreni Energetski dani

U Rijeci otvoreni Energetski dani

– Tijekom proteklih nekoliko godina proveli smo niz projekata  iz Akcijskog plana kako bi  ostvarili cilj, smanjenje emisije stakleničkih plinova. Tako u javnom gradskom prijevozu imamo 40 vozila pogonjena na stlačeni prirodni plin, KD Čistoća također koristi vozila na stlačeni prirodni plin i električni pogon, zamijenjena je javna rasvjeta – naveo je gradonačelnik.

U nastavku obraćanja okupljenima Obersnel je kazao kako poseban značaj energetska učinkovitost ima za zgradarstvo  jer su zgrade najveći pojedinačni potrošači energije i predstavljaju veliki potencijal za energetske , ekonomske i ekološke uštede. –  U Rijeci se možemo pohvaliti da je na niz objekata već učinjena obnova fasada, to su uglavnom objekti osnovnih škola i vrtići, a  s obnovom nastavljamo i dalje na još 11 objekata škola i vrtića.  Posebno raduje što su iste ciljeve prepoznali i građani Rijeke što pokazuje najveći broj obnova višestambenih zgrada, od 141 obnovljene zgrade u Županiji 91 ih je u Rijeci koja je vodeća u Hrvatskoj po broju obnovljenih objekata – kazao je gradonačelnik. Zaželjevši sudionicima skupa sadržajne rasprave Obersnel je istaknuo da je energetska učinkovitost sastavni dio naše svakodnevnice i prevažan dio razvojnih planova za budućnost.

Skup je u ime Primorsko-goranske županije pozdravio i pročelnik Upravnog odjela za regionalni razvoj, infrastrukturu i upravljanje projektima Primorsko-goranske županije Ljudevit Krpan koji je naglasio da većina jedinica lokalne samouprave u Županiji ima akcijske planove energetski održivog razvitka koji nisu ostali samo dokumenti već se i provode, a Primorsko – goranska županija svoje aktivnosti usmijerava na promociju energetski održivog razvitka koji u konačnici donosi bolju kvalitetu života i bolji standard građanima.

Nakon otvaranja u Vijećnici su održana dva zanimljiva predavanja, o učinku energetske obnove na vizuru urbanog prostora i o energetskoj obnovi zgrada sufinanciranoj iz fondova EU.

Manifestacija „Energetski dani“ nastavlja se nizom predavanja eminentnih stručnjaka o aktualnim energetskim temama,  sutra u Vijećnici Grada Krka te u srijedu u Skradu, u PINS-u, Lokalnoj razvojnoj agenciji.