Na mjestima sadašnjih vrtića „Morčić“ na Gornjoj Vežici i „Đurđice“ na Vojaku sljedeće godine izgradit će se veće i modernije zgrade koje će moći primiti dvostruko više djece. Ugovore za izvođenje tih radova, vrijedne 34,7 milijuna kuna, potpisali su danas u Salonu Grada Rijeke gradonačelnik Vojko Obersnel, ravnateljica Dječjeg vrtića Rijeka Davorka Guštin te Josip Mihalić, direktor tvrtke Jedinstvo Krapina d.o.o. koja će izvoditi radove.

Zbog velikog interesa za upis djece u vrtiće koji djeluju u sklopu Dječjeg vrtića Rijeka, posebno u jasličke programe, Grad Rijeka nastavlja s ulaganjima u nove vrtićke kapacitete – ovog puta povećanjem kapaciteta vrtića Morčić na Gornjoj Vežici i vrtića Đurđice na Vojaku, rekao je gradonačelnik Vojko Obersnel. Postojeći vrtići će se srušiti, a na njihovom mjestu izgraditi nove, moderne zgrade.

Za izvođača radova izabrana je tvrtka Jedinstvo Krapina d.o.o. s čijim direktorom Josipom Mihalićem su gradonačelnik Obersnel u ime Grada Rijeke i ravnateljica Davorka Guštin u ime Dječjeg vrtića Rijeka potpisali ugovore vrijedne 34.739.531,56 kuna. Potpisivanju su prisustvovali i pročelnica Odjela za odgoj i školstvo Grada Rijeke Sanda Sušanj, pročelnik Odjela za gospodarenje imovinom Grada Rijeke Vladimir Benac, voditeljica Centra predškolskog odgoja Sušak Dječjeg vrtića Rijeka Milena Vuletić i komercijalni direktor poduzeća Jedinstvo Krapina d.o.o. Stjepan Mihalić.

Radovi na vrtiću Morčić, započet će početkom prosinca, a potom i na objektu vrtića Đurđice. Očekuje se da bi, ukoliko sve bude u redu, novi vrtić Morčić mogao biti dovršen u svibnju iduće  godine, a novi vrtić Đurđice u prosincu 2017. godine, rekao je direktor Stjepan Mihalić, čija će tvrtka pokriti sve segmente radova. Jedinstvo Krapina d.o.o. djeluje od 1964. godine, zapošljava oko 800 ljudi i ima promet od oko 800 milijuna kuna, a objekte gradi ne samo u Hrvatskoj, već i širom Europe.

Nove jasličke skupine

Prema riječima ravnateljice Guštin, radovi se neće izvoditi istovremeno kako bi se što manje remetilo funkcioniranje Dječjeg vrtića Rijeka obzirom da se za njihovog trajanja objekti neće moći koristiti i djeca će biti privremeno biti razmještena u druge objekte Dječjeg vrtića Rijeka. „Ovi vrtići stari su više od četrdeset godina i time više smo zadovoljni što će na njihovom mjestu niknuti potpuno novi , lijepi objekti koji će pružiti puno ugodnije mjesto za odgoj i obrazovanje najmlađih u našemu gradu. Osim toga, po prvi put  ćemo na istočnom dijelu grada imati i skupine za djecu od šest mjeseci do godine dana koje smo do sada imali samo na zapadnom dijelu grada.“, dodala je ravnateljica.

Objekti vrtića Đurđice (Marohnićeva 12) i Morčić (Braće Stipčić 32) izgrađeni su 1975. odnosno 1976. godine. Novi vrtići imat će gotovo pet puta veću površinu od sadašnjih: vrtić Morčić umjesto sadašnjih 430 četvornih metara imat će 2.074 četvorna metra, a vrtiću Đurđica kvadratura od 428 četvornih metara povećat će se na 2.009 četvorna metra. Vrtići će imati prizemlje i jednu etažu, polivalentne dvorane te sve potrebne prateće sadržaje. U vrtiću Đurđice bit će smještena centralna kuhinja, a u vrtiću Morčić centralna praonica rublja. Na krovovima objekata bit će postavljeni solarni kolektori za pripremu tople potrošne vode.

Pročelnica Sanda Sušanj, ravnateljica Davorka Guštin, gradonačelnik VOjko Obersnel, direktor Josip Mihalić i pročelnik Vladimir Benac

Pročelnica Sanda Sušanj, ravnateljica Davorka Guštin, gradonačelnik VOjko Obersnel, direktor Josip Mihalić i pročelnik Vladimir Benac

U oba vrtića trenutno djeluje po pet odgojno­-obrazovnih skupina djece, dok će ih po završetku radova u svakom vrtiću biti po deset. Stoga će se ovim zahvatima podmiriti potrebe roditelja za upisom djeteta u vrtić odnosno jaslice u istočnom dijelu grada, podići će se nivo kvalitete smještaja, a smanjit će se i zahtjevi za potrošnju energije za grijanje i hlađenje objekta. Sukladno mjerilima za broj djece u odgojno-obrazovnim skupinama koje propisuje Državni pedagoški standard predškolskog odgoja i naobrazbe, svaki bi vrtić mogao upisati prosječno 174 djece.

Radovi će se financirati iz kredita koji je Dječjem vrtiću Rijeka odobren u Hrvatskoj banci za obnovu i razvitak, a Grad Rijeka, kao osnivač te predškolske ustanove, osigurat će sredstva za njegovu otplatu. Grad Rijeka u projekt izgradnje vrtića Morčić i Đurđice ulaže još oko dva milijuna kuna proračunskih sredstava. Do sada je već ukupno uloženo 952.415,88 kuna, i to u izradu projektne dokumentacije s ishođenjem građevinske dozvole, geotehnički i geodetski projekt te vodni i komunalni doprinos, a potrebno je uložiti još oko milijun kuna za stručni i obračunski nadzor, dokup snage struje, komunalne priključke i uknjižbu objekta.

Ulaganja u povećanje kapaciteta

Podsjetimo, Grad Rijeka sustavno ulaže u povećanje kapaciteta pa su tako posljednjih godina izgrađeni novi objekti s ukupno 440 mjesta u što su uložena gotovo 62 milijuna kuna. Proširen je vrtić Drenova i otvoreno je novih 145 mjesta. Potom je otvoren novi vrtić Srdoči čime su kapaciteti riječkih vrtića povećani za još 145 mjesta. Zatim je otvoren novi vrtić Radost koji može primiti 45 djece i konačno vrtić Pehlin za 105 djece.

Gradonačelnik Obersnel danas je najavio i izgradnju još dva nova vrtića. Prvi će za djecu koja vrtić polaze na talijanskom jeziku izgraditi Talijanska unija kojoj je Grad Rijeka prepustio zemljište, a drugi će zamijeniti stari vrtić na Rastočinama. „Vjerujem da ćemo to realizirati u naredne dvije godine i time ukupno dobiti povećanja kapaciteta za oko 800 djece“, rekao je Obersnel.

Isto tako, Grad Rijeka sustavno radi na obnovi postojećih vrtićkih i školskih objekata. Samo tijekom ove godine u obnovu i uređenje ukupno 23 objekta osnovnih škola Grada Rijeke i vrtića Dječjeg vrtića Rijeka (devet škola te 14 vrtića) ukupno 13.460.940,28 kuna.

Energetska obnova

Dio radova odnosi se na energetsku obnovu objekata odnosno izgradnju energetski učinkovitih fasada, novih prozora, krovova i slično za koje je Grad Rijeka na natječaju dobio i bespovratna sredstva Europske unije i to iz Europskog fonda za regionalni razvoj putem Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja te sredstva iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Tako u ukupnom iznosu od spomenutih 13,4 milijuna kuna, bespovratna sredstva iznose 5.407.714,25 kuna dok je iz proračuna Grada Rijeke izdvojeno 8.053.226,03 kn.

Riječ je o javnom pozivu Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja objavljenog u sklopu Pilot projekta „Energetska obnova zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u javnim ustanovama koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja” na kojem je Grad Rijeka ostvario pravo na bespovratna sredstva za energetsku obnovu četiri objekta – škola Nikola Tesla i Fran Franković te vrtića Krijesnica iTurnić.

Grad Rijeka je također na natječaju dobio i bespovratna sredstva za izradu projektne dokumentacije za energetsku obnovu još 15 vrtićkih i osnovnoškolskih objekata. Dovršena je izrada projektne dokumentacije za energetsku obnovu osnovnih škola Gelsi, Podmurvice, Eugen Kumičić, Gornja Vežica, Škurinje, lvana Zajca, Pećine, Kazala i Pehlin te vrtića Krnjevo, Veseljko, Podmurvice, Potok, Belveder i Vidrice. Ukupan iznos izrade projekata je 1.233.300 kuna i 100% je sufinanciran- 85% iz Europskog fonda za regionalni razvoj i 15% od strane Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

(A.V.)