Grad Rijeka ove je godine na natječaj Središnjeg koordinacijskog odbora Gradovi i općine prijatelji djece za Naj-akciju za djecu koja poboljšava i uljepšava njihov život, prijavio tri akcije iz područja zaštite zdravlja i promocije zdravih životnih stilova te zaštite te očuvanja kulturno-povijesne baštine.

Radi se o projektima Čudotvornica, Bez glutena, molim!  i Jedi kao ja, za koje je Grad dobio dvije povelje i pohvalu na nedavno održanom Godišnjem savjetovanju gradova i općina – prijatelja djece.

Čudotvornica je projekt Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka kojim se nastoji djeci približiti baštinske ustanove i lokalna materijalna i nematerijalna kulturna baština kako bi se osigurala njihova održivost. Projekt kojim je obogaćena kulturna ponuda za dječju populaciju na području Rijeke i šire, osim Grada Rijeke podržava i Primorsko-goranska županija i Ministarstvo kulture. Čudotvornica obuhvaća petnaestak tematskih muzejskih radionica (npr. Dramci iz Guvera, Mali arheolozi, Antičke igre) namijenjenih različitim dobnim skupinama djece. Aktivnosti tematskih muzejskih radionica osmišljavaju kustosi u suradnji s vanjskim suradnicima i studentima različitih struka, koji radionice i provode. Multifunkcionalni prostor u kojem se održavaju radionice posebno je osmišljen i uređen kako bi poticao dječju maštu i kreativno izražavanje.

Bez glutena, molim! i Lana tinejdžerica – odrastanje bez glutena, prve su hrvatske slikovnice/knjižice o celijakiji, bolesti koja je još uvijek prečesto ostaje neprepoznata, a čije neliječenje može biti pogubno za nečije zdravlje. Autorica publikacija svoju priču o bolesnoj djevojčici temelji na stvarnome iskustvu, što povećava vjerodostojnost njihova sadržaja. Oboljeloj djeci prenosi se poruka o važnosti samodiscipline, samokontrole i ustrajnosti u provođenju bezglutenske dijete koja sprječava pojavu niza mogućih teških zdravstvenih posljedica (npr. rak probavnog sustava, neurološke bolesti, kožne bolesti, bolesti kostiju i mišića) i osigurava kvalitetu života gotovo jednaku onoj zdrave djece. Knjižice sadrže važne poruke i za roditelje, druge članove obitelji i prijatelje oboljele djece o važnosti pružanja podrške, pogotovo u burnim fazama njihova odrastanja (npr. adolescenciji). Ove su publikacije namijenjene i stručnoj i široj javnosti čiju su pažnju izazvale što je rezultiralo prepoznatljivošću Udruge oboljelih od celijakije PGŽ Rijeka na razini Hrvatske te uspostavom suradnje udruge s relevantnim zdravstvenim ustanovama, upravnim tijelima i realnim sektorom na zaštiti i promicanju zdravlja oboljelih od celijakije.

Razdoblje djetinjstva i adolescencije obično se smatra kritičnim za usvajanje i pozitivnih i negativnih zdravstvenih ponašanja. Kada se usvoje, zdravstvena ponašanja snažno utječu na tjelesno i mentalno zdravlje ne samo tijekom toga razvojnog razdoblja nego i poslije, u odrasloj dobi. Upravo stoga, izdana je publikacija Jedi kao ja kojom se nastoji roditelje upozoriti na važnost pravilne prehrane za optimalan rast i razvoj djece osnovnoškolske dobi te za njihovo zdravlje tijekom cijeloga životnog vijeka. Ujedno ovim se priručnikom nastojalo podići razinu svijesti roditelja o odgovornosti koju imaju u postupku usvajanja navika pravilne prehrane svoje djece. U realizaciji projekta sudjelovali su stručnjaci s riječkog sveučilišta. Brošura je do sada tiskana u
10 000 primjeraka, što znači da je trenutačno u svome domu imaju obitelji svih riječkih osnovnoškolaca i onih koji su ove godine krenuli u prvi razred osnovne škole.