U riječkom Gradskom kazalištu lutaka u četvrtak. 14. rujna održana je premijera predstave “Žabeceda” Vedrane Balen Spinčić, prema motivima slikovnice Mihaele Veline i Tomislava Torjanca, u režiji Morane Dolenc.

Izvođači su Andrea Špindel, Petra Šarac, Zlatko Vicić i Tilen Kožamelj. Scenografkinja, kreatorica lutaka i tehnologinja je Luči Vidanović, skladatelj je Sandi Bratonja a oblikovatelj svjetla Sanjin Seršić. Predstava je namijenjena za djecu stariju od četiri godine.

Premijeri predstave nazočila je zamjenica gradonačelnika Sandra Krpan.

Inspirativna slikovnica Mihaele Veline i ilustratora Tomislava Torjanca već je nekoliko generacija djece naučila slova i pripremila ih za samostalno čitanje, pa je i nama bila duže vrijeme u rukama kao zanimljiva podloga za lutkarsku predstavu. Na našim daskama, neodoljivi i neukrotivi Žabac pokušat će čuvare slova na najuređenijoj planeti u svemiru podučiti da je ponekad potrebno ustajali red poremetiti jer tek kad izađemo iz okvira i zone komfora i prividne sigurnosti možemo otkriti nove svjetove i osjetiti ljepote života. Kroz njihove avanture, upoznat ćemo svijet slova koja, tek kad se sa svog abecednog mjesta pomaknu i naprave nered mogu stvoriti – riječ!