Tijekom školske godine 2019./2020. dvije riječke škole, OŠ Ivana Zajca i OŠ Turnić sudjelovale su u projektu s kanadskom ustanovom za visoko obrazovanje Mohawk College iz Hamiltona (Ontario).

Rijeka-Mohawk Connect!  projekt temelji se na istraživačkom učenju. Učenici se uključuju u proces od samog početka, istražuju različite teme koje ih zanimaju te pronalaze različite načine na koje se mogu kreativno izražavati i osmisliti sadržaje zanimljive drugima (ciljanoj populaciji).

Projektom su studenti Mohawk Collegea trebali osmisliti produkt za riječke osnovnoškolce. Kako bi dizajnirali produkt koji je zanimljiv našim učenicima, trebali od njih saznati više o zemlji u kojoj žive, njihove interese, koje potencijalne probleme vide u svojoj zajednici i prijedloge rješenja. Kako bi studenti mogli osmisliti odgovarajuće i primjerene produkte, riječki su učenici trebali osmisliti kreativan način da predstave sebe, svoj grad, svoju školu i interese.

Kanadski su studenti tako u završnici projekta kreirali zabavne animirane filmove, stripove i web stranicu za riječke osnovnoškolce. Učenici OŠ Turnić osmislili su digitalne igre koje će učenici 3. razreda igrati sa svojim roditeljima tijekom Večeri Engleskog jezika. Učenici OŠ Ivana Zajca osmislili su digitalni časopis Future u kojem, uz zabavne video uratke, priče i digitalne igre, opisuju svoju percepciju budućnosti.

Interaktivni oblik časopisa Future dostupan je na ovoj poveznici.

Tijekom petomjesečne provedbe projekta, učenice i učenici koji su sudjelovali u projektu Rijeka – Mohawk Connect! uložili su veliki trud i pokazali zavidno znanje engleskoga jezika.

Voditeljica i mentorica u Osnovnoj školi Ivana Zajca bila je Jadranka Vukotić, a koordinatorica projekta na razini Rijeke Nana Gulić.

Projekt je u Hrvatskoj provodila Međunarodna organizacija za inovacije u obrazovanju (International Centre for Innovation in Education). Riječ je o međunarodnoj organizaciji čiji se stručnjaci bave inovacijama i izvrsnosti u obrazovanju tako što provode znanstvena istraživanja, pišu i objavljuju znanstvene knjige, članke i priručnike. Ove godine Generalni direktor organizacije, Taisir Yamin, u partnerstvu s Gradom Rijekom, provodi edukaciju za učitelje, stručne suradnike i ravnatelje škola Grada Rijeke na temu rada s darovitim učenicima.