U Prilazu Vladimira Gortana kod križanja s Marohnićevom ulicom počelo je uređenje Parka dobrosusjedskih odnosa. Tako smo nazvali projekt uređenja zelenih površina oko platoa ispred marketa Brodokomerca, u kojem smo se rukovodili težnjom da se ovaj zapušten prostor koji jedini u naselju ima obrise trga oplemeni.

Riječ je vrlo frekventnom prostoru u središtu naselja kojim svakodnevno cirkulira velik broj građana. Tu se osim marketa nalaze dva kafića s terasama, trafika, pekara, fizer i servis računala s fotokopirnicom, a u naposrednoj blizini Osnovna škola „Vladimir Gortan“ i jedan od omiljenih dječjih parkova.

No ovo mjesto koje kolokvijalno nazivamo trgom, već dugi niz godina dominanto je obilježeno prometnim kaosom zbog nekontrolirane cirkulacije vozila koja predstavlja ozbiljnu prijetnju pješacima. Zbog toga smo temu uređenja trga stavili i u fokus zadnjih Dana mjesnog odbora kako bismo propitali može li ovo postati mjesto ugodnog susreta građana koji će u uređenom ambijentu dobiti mogućnost sigurnog boravka i steći prednost nad automobilima.

Nažalost u međuvremenu su se dogodila dva prometna udesa koja su na najgori način potvrdila bojazni koje građani izražavaju godinama: vozila su srušila dvije pješakinje od kojih je jedna podlegla ozljedama.

Mjesni odbor Vojak i Osnovna škola „Vladimir Gortan“, podržani pojedinačnim apelima građana i stanara okolnih zgrada, nakon ovih tragičnih događaja obnovili su kroz godine više puta postavljan zahtjev za uspostavom prometne regulacije koja će u prvom redu jamčiti sigurnost prolaznika.

Očekujući cjelovito rješenje gradskih službi, u međuvremenu krećemo s uređenjem Parka dobrosusjedskih odnosa.

Projekt je osmišljen u suradnji s krajobraznom arhitekticom Vandom Kabalin, stanovnicom Vojaka koja je na volonterskoj bazi izradila idejno rješenje uređenja zelenih površina sukladno željama građana izraženim u anketi provedenoj tijekom Dana mjesnog odbora. Važno je napomenuti da njegova realizacija ne ide na teret redovnih sredstava Mjesnog odbora, kroz program malih komunalnih akcija, već je riječ o jednom od projekata odabranih na natječaju u okviru ovogodišnjeg programa Riječkog lokalnog partnerstva.

Grad Rijeka osigurat će potporu za njegovu realizaciju u iznosu od 5. 275,50 EUR, dio sredstava namaknut će donatori, a u realizaciji projekta očekuje se i volonterska participacija građana. Sve koji su voljni sudjelovati pozivamo da se jave Mjesnom odboru Vojak ako to već nisu učinili, a na ovom mjestu ćemo vas redovito izvještavati o tijeku radova, koji će se odvijati u etapama.

Najveće promjene dogodit će se na najvećoj zelenoj površini u zaleđu kioska, koja je godinama vizualno i fizički odvojena od okolnog prostora, a sada će se prema njemu rastvoriti i pružiti utočište pješacima. Djelatnici Parkova Plus već su počeli s pripremne radove vezane uz proširenje pristupa, pripremu podloge za buduću postavu klupa te sadnju visoke živice koja će ovaj zeleni otok odvojiti od glavne prometnice i niza kontejnera za smeće uz Marohnićevu ulicu. Projektom su obuhvaćene i zelene površine na suprotnoj strani ulaza u Prilaz Vladimira Gortana, a najveće volonterske akcije održat će se prilikom sadnje raslinja najesen.

Između ostalog, novim raslinjem planiramo oplemeniti i žardinjere oko Brodokomerca, a na jednoj od zelenih površina predviđeno je i uređenje okna za postav blagdanske jelke. Izvedba okna je jedini izdatak planiran iz redovitih sredstava Mjesnog odbora, kroz program malih komunalnih akcija.

Vjerujemo da putem volonterskih akcija koje će pratiti uređenje i održavanje zelenih površina možemo jačati kvartovsko zajedništvo i dobrosusjedske odnose, a možda i pomiriti suprotstavljene interese pojedinih korisnika. Zbog toga smo projekt i nazvali Parkom dobrosusjedskih odnosa.