Grad Rijeka predstavio je svoje projekte vezane uz zdravo starenje na najvećoj znanstvenoj konferenciji u sklopu hrvatskog predsjedanja Vijećem EU „Bolja budućnost za zdravo starenje 2020“, koja se od 3. do 5. lipnja 2020. godine održavala u Zagrebu.

Na konferenciji, koja se održavala u Školi narodnog zdravlja „Andrija Štampar“, sudjelovalo je više od 600 vodećih znanstvenika i stručnjaka iz 30 zemalja, a uvodne riječi održali su regionalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije za Europu dr. Hans Kluge, potpredsjednik Hrvatskoga sabora akademik Željko Reiner, ministar zdravstva RH izv. prof. dr. sc. Vili Beroš, ministrica znanosti i obrazovanja RH prof. dr. sc. Blaženka Divjak, potpredsjednica Europske komisije za demokraciju i demografiju Dubravka Šuica i brojni drugi.

Cilj Konferencije bio je potaknuti istraživanje, provedbu i povećati inovacije za upravljanje zdravljem i dobrobiti starenja stanovništva. Tijekom konferencije raspravljalo se o transformaciji modela zdravstvene i socijalne skrbi usmjerenih na osobe starije životne dobi, kako bi oni postali više digitalizirani, dugoročni, integrirani i personalizirani.

Zbog globalne pandemije COVID-19, program konferencije održavao se online preko platforme WebEx, a glavnina sudionika svoja je izlaganja održala putem videoveze.

Izlaganja su održavana ONLINE putem platforme WebEx

Grad Rijeka je tijekom konferencije predstavio projekte digitalne pismenosti za osobe starije životne koji su započeli 2005. godine, a nastavili su se sve do danas. Radi se o projektima kojima se osobama starije životne dobi pruža besplatna informatička edukacija, uvjeti za rad na računalu, te internet portal za osobe starije životne dobi http://penzici.rijeka.hr, a koji su od strane Svjetske zdravstvene organizacije prihvaćeni kao vrlo inovativni primjeri dobre prakse koje je vrijedno replicirati i u drugim gradovima diljem Europe. Projekte je predstavio voditelj projekta „Rijeka – Zdravi grad“ Jadran Mandekić.

Osim toga Grad Rijeka je predstavio svoj dugogodišnji rad na poboljšanju zdravlja i kvalitete života osoba starije životne dobi kroz poster koji je izrađen u suradnji s Primorsko-goranskom županijom, pod nazivom „Demonstriranje modela dobre prakse u radu s osobama starije životne dobi kroz implementaciju projekata „Zdravi grad“ i „Zdrava županija“.

Organizator ove prestižne konferencije je Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja RH, a u organizaciji su sudjelovali i Medicinski fakulteti Sveučilišta u Rijeci, Splitu i Osijeku, te drugi fakulteti Sveučilišta u Zagrebu: Fakultet elektrotehnike i računarstva, Ekonomski fakultet, Hrvatski studiji i Kineziološki fakultet. Konferencija je održana pod pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske.