Javna vatrogasna postrojba Grada Rijeke obilježila je 2. svibnja 2003. godine 140. obljetnicu profesionalnog vatrogastva u Rijeci. Naša je vatrogasna postrojba najstarija u Hrvatskoj.

Još 1863. godine donesena je odluka o osnivanju gradskoga vatrogasnog zbora u Rijeci, a temeljem zaključka gradske komisije prvi je zapovjednik postao Antonio Salino. Rekao je to zapovjednik riječke Javne vatrogasne postrojbe Tomislav Miloš. Dokumenti o načinima zaštite potječu iz 1841. i 1859. godine. Tada je kupljena prva vatrogasna pumpa koja je još i danas u operativnoj funkciji riječke Vatrogasne postrojbe. Biti vatrogasac bila je velika čast i prestižno zanimanje, što je donosilo i određene povlastice, rekao je Miloš.

U novijoj povijesti Javna vatrogasna postrojba bila je glavni nositelj utemeljenja i obnavljanja mreže dobrovoljnih vatrogasnih društava na području Primorsko-goranske županije, a velika je bila i uloga riječkih vatrogasaca u Domovinskom ratu.

Prvi čovjek riječkih vatrogasaca istaknuo je kako im veliku pomoć pružaju građani Rijeke, jer je iz sredstava Proračuna, dakle sredstvima građana, postrojba nedavno dobila sedam novih vozila čija je vrijednost veća od dva milijuna eura.

Predsjednik Gradskog vijeća Željko Glavan Milošu je uručio svečanu vatrogasnu zastavu koju je posvetio dekan prvostolnoga riječkog dekanata fra Stanko Dodig. Vatrogascima dobrovoljnih društava Drenova i Sušak Glavan je predao ključeve dvaju novih vozila, vrijednih 900 tisuća kuna, a čija je nabava također financirana proračunskim sredstvima.

Vatrogasci Javne vatrogasne postrojbe Grada Rijeke građane su pozdravili mimohodom i predstavljanjem vatrogasne opreme i vozila, među kojima se isticala replika vatrogasne opreme iz 1859. godine koju su vukli konji. Na kraju i najatraktivnije – vatrogasci su pred zgradom riječkog Poglavarstva izveli pokaznu vježbu.