„Riječki zeleni svibanj“ manifestacija je posvećena promoviranju važnosti i bioraznolikosti flore i faune. Riječ je o programu koji obuhvaća niz aktivnosti s ciljem poticanja aktivnog angažmana građana te stvaranja zelene politike u suradnji s lokalnom samoupravom.

RIJEČKI ZELENI SVIBANJ

Riječki zeleni svibanj obuhvaća niz popratnih aktivnosti manifestacije Riječki zeleni tjedan koju Grad Rijeka organizira u sklopu manifestacije EU GREEN WEEK, a koju od 21. do 26. svibnja provodi Europska komisija s naglaskom na temu „Zeleni gradovi za zeleniju budućnost“.

Riječki zeleni svibanj traje do prve polovice lipnja i obuhvaća niz aktivnosti i događanja u Rijeci koji obrađuju glavne tema EU Green Weeka (zelena infrastruktura, problemi prirode i bioraznolikost, zdravlje, gospodarenje otpadom i recikliranje, uključivanje zajednice i dr.).

Cilj Riječkog zelenog svibnja je promovirati važnost i bioraznolikost riječke flore i faune. Stoga će Riječkom zelenom tjednu prethoditi prigodna prodaja ukrasnog bilja, akcije čišćenja prirode, edukacija i izložba o važnosti bioraznolikosti, te razne radionice.

EU GREEN WEEK

Eu Green Week inicijativa je Europske komisije tijekom kojeg se istražuju načini na koje EU može pomoći gradovima da postanu bolja mjesta za život i rad.

Zeleni tjedan EU 2018. će se službeno otvoriti 21. svibnja u Utrechtu (Nizozemska) i zatvoriti 25. svibnja u Madridu (Španjolska), dok će se konferencija EU Green Cities Summit održati u Bruxellesu od 22. do 24. svibnja 2018.

Tijekom Zelenog tjedna Europske unije 2018. istraživat će se načini na koje EU može pomoći gradovima da postanu bolja mjesta za život i rad. Teme tjedna su zelena infrastruktura, bioraznolikost, kvaliteta zraka, vode, gospodarenje otpadom, recikliranje i dr.

U Hrvatskoj u obilježavanju Eu green weeka pridružila su se  Rijeka, Zagreb, Pula i Bjelovar.

 

PROGRAM DOGAĐANJA:

Od 2. do 6. svibnja
CVJETNI SAJAM KOD KONTA
GDJE: Titov trg, ispred hotela Continental
ORGANIZATOR: Rijeka plus d.o.o. i Čistoća d.o.o.

Od 10. svibnja  do 10. lipnja
BIODIVERSITY MATTERS IZLOŽBA
GDJE: Titov trg, ispred hotela Continental
AUTOR: Prirodoslovni muzej Rijeka, Marin Kirinčić i Nadia Dunato Pejnović
OTVORENJE IZLOŽBE: 10.05.2018. u 12:00h
VIŠE: Izložba “Raznolikost je bitna“ govori o današnjoj bioraznolikosti Jadranskog mora i ugrozama koje joj prijete, a polazi od daleke prošlosti i velikih izumiranja kroz koja je život u moru morao proći da bi se današnji razvio. Izložba je edukativna, multimedijalna i interaktivna, a uključuje i video materijale kratkih intervjua s riječkom djecom različite dobi, a bit će popraćena radionicama i vodstvima. Izložba je dobila Posebno priznanje Hrvatskog muzejskog društva za najbolji edukativni projekt u 2015. godini i Posebnu nagradu WAZA-e (World Association of Zoos and Aquariums) za najbolju edukativnu kampanju. Realizirana je u sklopu europskog projekta MUSEUMCULTOUR, a financijski je podržavaju Europska unija, Ministartsvo kulture RH, Primorsko-goranska županija i Grad Rijeka. Izložba je do sada gostovala u Opatiji, Postojni (Slovenija) i u Malom Lošinju, a sada će se prvi puta predstaviti riječkoj publici.

12. svibnja
„NE BUDI LOŠ – BACI U KOŠ“
ŠTO: Akcija čišćenje korita Rječine.
GDJE: kanjon Riječine: mlin Žakalj i izvor Rječine
KADA: 10:00, cjelodnevno  druženje
ORGANIZATOR: Udruga Mandala, Žmergo i Zlatni ljudi
KONTAKT OSOBE: Marino Mazor (097/683-9497) ili Antonija Mandić (099/352-0377), FB/web: Udruga Mandala, Udruga Žmergo
VIŠE: Okupljanje svih zainteresiranih na Contu (Titov trg) u 10:00, te zajednički polazak prema lokaciji organiziranim javnim prijevozom.
Cilj je potaknuti ljude na aktivno druženje u prirodi i proaktivno djelovanje u svojoj zajednici (akcija čišćenja + druženje ).
Svaka donacija alata ili drugi sredstava je dobrodošla.
Potrebno sa sobom ponijeti dovoljnu količinu vode, hranu i rezervnu robu.

14. svibnja
TJEDAN BOTANIČKIH VRTOVA I ABORETUMA HRVATSKE
ŠTO: otvorenje tjedna botaničkih vrtova i aboretuma Hrvatske
GDJE: Prirodoslovni muzej Rijeka
KADA: 18:00
ORGANIZATOR: Prirodoslovni muzej Rijeka
VIŠE: Tjedan botaničkih vrtova i arboretuma Hrvatske održat će se od 14. do 18. svibnja, i u njemu sudjeluju botanički vrtovi, arboretumi, školski vrtovi i slično iz cijele Hrvatske. Prirodoslovni muzej Rijeka, odnosno njihov mali Primorski botanički vrt, bit će domaćin otvorenja na razini cijele Hrvatske. Na otvorenju će se predstaviti muzejska nastojanja oko botaničkih vrtova, kroz rad malog Botaničkog vrta, inicijativa za uređenje Botaničkog vrta u Parku Nikole Hosta, inicijativa za osnivanje planinskog botaničkog vrta na području Platka te banke sjemena i uzgojnih gredica za ex-situ zaštitu biljaka na Kampusu (stručni, botanički dio projekta na Kampusu) i drugo. Na otvorenju će profesor Kobus Eloff, umirovljeni profesor Sveučilišta u Pretoriji (Južnoafrička Republika) i osnivač Nacionalnog botaničkog instituta Južnoafričke Republike, održati kratko predavanje o iskustvima botaničkih vrtova u JAR.

18. svibnja
WARM UP – TRK U ŠUMU 2018
ŠTO: najava sportsko/glazbeno/umjetničkog festivala Trk u Šumu – 2018.
GDJE: Hartera
KADA: 16:00 (do ranih jutarnjih sati)
ORGANIZATOR: Udruga Mandala
KONTAKT OSOBE: Marino Mazor (097/683-9497), Sara Shanice Washington (097/6475285), FB/web: Trk u šumu 2018., Udruga Mandala
VIŠE: Cjelodnevni program radionica i cjelovečernji glazbeni program (ples na svili, slack lineing, žongliranje, art radionice, vrtnja vatre, glazbeni program na sve pozornice).
ULAZNICE: Prodaja ulaznica na ulazu (cijena 40/50kn), besplatan ulaz za osobe koje su kupile u preprodaji karte za Trk u šumu  od 21.6. do 24.6. na Platku

20. svibnja
AKCIJA ČIŠĆENJA LUČICE KANTRIDA – OBALE I PODMORJA
GDJE: Lučica Kantrida
KADA: 8:00
ORGANIZATOR: Sportsko ribolovno društvo „Kantrida“
KONTAKT OSOBA: Marijan Penavin (098/ 189–5549)
VIŠE: U slučaju zainteresiranosti za sudjelovanje molimo se najaviti kontakt osobi.

 

Od 21. do 26. svibnja održava se RIJEČKI ZELENI TJEDAN