Hrvatsko narodno kazalište Ivana pl. Zajca najavilo je sezonu pod motom “Opet pobjeđujemo sebe!” koju će otvoriti koncert Juranić & Jurinić, koji je na programu u petak 29. rujna u 20 sati, nakon kojeg slijede tri predstave inspirirane djelima W. Shakespearea.

Kako je najavio intendant Marin Blažević, iza koncerta slijede tri Shakespearea, odnosno tri predstave inspirirane njegovim djelima – premijera ansambla Talijanske drame, premijera Baleta i gostovanje iz Izraela – svima je Shakespeare svojevrsni zajednički nazivnik jer njegova se se djela, „Hamlet“, „Macbeth“ i „Kralj Lear“, provlače kroz različite žanrove i izraze, a nijedno na klasičan dramski način.

Koncertom koji otvara sezonu, Juranić & Jurinić, koji je na programu u petak 29. rujna u 20 sati, dirigirat će rođeni Riječanin, maestro Zoran Juranić. Bit će to koncert s mladim kolegom, sjajnom mladom zvijezdom u usponu, Aljošom Jurinićem.

Večer nakon koncerta, slijedi premijera Talijanske drame, u subotu 30. rujna u 19:30 sati u HKD-u na Sušaku „La rappresentazione dell’Amleto nel villaggio di Merduscia di Sotto” / „Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja” Ive Brešana, prvi put na talijanskom jeziku, na istromletačkom dijalektu. Redatelj Luca Cortina kazao je kako su ovom kultnom djelu hrvatske dramske literature pristupili na suvremeni kritički način, ne koketirajući pri tom sa suvremenošću, već s razumijevanjem što je tada, u vrijeme svoje suvremenosti, ono značilo”
U predstavi sudjeluje cijeli ansambl Talijanske drame, Denis Brižić iz Hrvatske drame, pulski glumac Valter Roša te Ilaria Genatiempo iz Italije. „Naša predstava, između ostalog i zbog izmještanja radnje iz Dalmatinske zagore i iz originalnog vremena u suvremenost, postaje univerzalna. Uz pomoć istromletačkog dijelekta, ona pomiče granice. Kombinacija je klasične glume i videoprojekcija. Posebna je i drugačija od svega što se do sada moglo vidjeti u produkciji Talijanske drame”, kazala je Bubola o prvoj premijeri Talijanske drame u sezoni 2017/2018. Spomenula je i glavni projekt sezone, Pirandellovu dramu „I giganti della montagna” / „Gorski divovi” u sklopu programa (Re)discovering Europe koji je nedavno dobio 200 tisuća eura iz europskog fonda za kulturu, Creative Europe, a zbog kojeg će se sutra u Rijeci sastati predstavnici pet partnerskih kazališta (Rijeka, Temišvar, Trst, Subotica, Skopje).

Maša Kolar, ravnateljica Baleta i koreografkinja prve baletne premijere ove sezone, predstavila je „Macbeth”, balet prema motivima Shakespeareove najkraće i najkrvavije drame. Kolar je kazala kako je „Macbeth” živ u dramskom tekstu, u operi i na filmu, ali kada se prenosi u ples zahtjeva čvrstu podlogu jer nije jednostavno prenijeti dramu u plesni jezik, u ples, pokret i gestu. Uz snažnu scenografiju, kostime i oblikovanje svjetla, priča je postala intermedijalna. „Tekst koji se ne može iskoristiti u svoj svojoj narativnosti, prilagodili smo tako da smo nešto mijenjali, nešto dodavali, a nešto nismo koristili”, pojasnila je Maša Kolar.

Još jedna predstava nastala prema Shakespeareovom djelu nalazi se na skorašnjem programu riječkog kazališta: riječ je o gostujućoj predstavi „Priča nezakonitog sina (Lear. Lutke i ljudi)” Kazališta Malenki iz Tel Aviva, iz Izraela, u ponedjeljak u 19:30 sati. Redatelj je Michael Teplitsky, izrazito poznat i cijenjen redatelj u Izraelu. Predstava je nastala prema „Kralju Learu”, bavi se pričom o obitelji Gloucester, a fokusirana je na perspektivu mlađe generacije – kćeri Goneril i Regan, te sinove Edgara i Edmunda. Predstava se izvodi na hebrejskom jeziku s hrvatskim titlovima.
Ovo gostovanje ostvareno je u suradnji s Veleposlanstvom Države Izrael i Udrugom Izraelsko prijateljstvo”.

Intendant Marin Blažević zahvalio se na donacijama brojnim sugrađanima i tvrtkama koji su omogućili daljnju obnovu kazališne zgrade, kako mezzanina, tako i toaleta, a obnavlja se i vanjska stolarija (6 bočnih vrata).

Skip to content