Sporazum o dugoročnoj umjetničkoj suradnji između riječkog Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca i Istarskog narodnog kazališta – Gradskog kazališta Pula svečano je potpisan u Istarskom narodnom kazalištu – Gradskom kazalištu Pula.

Na konferenciji za medije tim su povodom sudjelovali ravnateljica INK-a – Gradskog kazališta Pula Gordana Jeromela Kaić, intendant HNK Ivana pl. Zajca Marin Blažević, pročelnica Upravnog odjela za kulturu Grada Pule Jasmina Nina Kamber te pročelnik Odjela za kulturu Grada Rijeke Ivan Šarar.

Formaliziranjem suradnje između dva kazališta nastavit će se obogaćivanje kulturnog programa u Puli ugošćavanjem velikih ansambl produkcija, kao i gostovanja produkcija INK-a u riječkom HNK-u.
Kroz umjetničku suradnju obogatit će se kazališni program INK-a, te  pulskoj publici pružiti raznolikiji i bogatiji kazališni doživljaj, dok će riječka publika uživati u fizički manjim  podjednako kvalitetnim formama, za koje je INK postao ekspertom. 

Sporazumom je predviđeno da u narednim kazališnim sezonama po dvije operne, baletne i dramske predstave te dva koncerta riječkog „Zajca“ budu izvedeni u pulskom INK-u, dok će pak u „Zajcu“ gostovati dvije pulske predstave. Osim međusobnih gostovanja, bit će ostvarena i dva koprodukcijska projekta, jedna dramska predstava manjeg formata i jedna predstava za djecu i mlade.

Pročelnik Odjela za kulturu Grada Rijeke Ivan Šarar podržao je inicijativu dvaju kazališta te predložio podizanje suradnje u bliskoj budućnosti na višu razinu uključujući i integraciju nezavisnih institucija te umjetnika gradova Pule i Rijeke.