U HKD-u na Sušaku održana je cITy upgrade konferencija Udruge gradova, koja se već treću godinu organizira kako bi se gradovima koji žele tehnološki razvoj olakšao posao i lakše dostupne informacije.

Konferencija je okupila brojne domaće i strane sudionike i predavače koji su razgovarali o usklađenom razvoju države i gradova, mogućnostima financiranja digitalnih usluga iz sredstava Europske unije, stvaranju digitalnog građanstva, korištenju beskontaktnih modela pružanja javne usluge i sadržaja u okolnostima “novog normalnog” te učinkovitoj organizaciji javnih usluga.

Pozdravnim govorom konferenciju je otvorio gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, koji je uoči konferencije kazao:
„Mislim da je važno govoriti o digitalizaciji društva, prije svega zbog daljnjeg razvoja, a mislim da nas je priča s epidemijom koronavirusa uvjerila koliko je važno digitalno poslovanje i mogućnost korištenja svih najmodernijih tehnologija kojima možemo međusobno komunicirati. U Rijeci smo kroz dugi niz godina izdvajali značajna sredstva za informatizacija i rada gradske uprave, ali i komunikaciju prema građanima i tvrtkama. Nastavit ćemo to i dalje sukladno mogućnostima proračuna, što će sigurno biti manje nego do sada, ali ostaju nam na raspolaganju europski i drugi fondovi iz kojih se mogu financirati i ovakvi projekti“.

Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel

Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel

Podsjetimo, posljednje veliko istraživanje Savjetničke kuće Apsolon o digitalnoj spremnosti gradova u kojem se analizira stupanj digitalne razvijenosti 20 najvećih hrvatskih gradova pokazalo je da je Rijeka prvi grad u Hrvatskoj po spremnosti za digitalnu transformaciju, odnosno, za promjenu svih oblika poslovanja i procesa u kojima su zaposlenici organizacije u interakciji s njezinim korisnicima zahvaljujući razvoju novih tehnologija, softvera i aplikacija.

Gradonačelnik je podsjetio kako je za projekt Centra kompetencija za pametne gradova, vrijedan oko 150 milijuna kuna, dobiveno više od 95 milijuna kuna bespovratnih EU sredstava. CEKOM je organizacija koja okuplja dvadeset partnera – institucije akademskog i istraživačkog sektora, gradska komunalna društva i tvrtke privatnog sektora – koje će razvijati projekte temeljene na digitalnim tehnologijama u područjima kao što su promet, energetika, ekologija i turizam. Na marginama konferencije predstavljen je i jedan novi EU projekt, SumBOOST (Sustainable Urban Mobility Boost Smart Toolbox), vrijedan 1,3 milijuna kuna od kojih je čak 84 posto sufinancirano bespovratnim sredstvima Europske unije.

Gradonačelnik je ujedno bio i sudionik prvog panela pod nazivom „Što smo postigli u zadnjih godinu dana i kako dalje?“. Na panelu kojeg je vodio Dario Rutić iz Udruge gradova sudjelovali su Bernard Gršić, koji je na čelu Središnjeg državni ured za razvoj digitalnog društva te državni tajnik Velimir Žunac iz Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije.

cITy upgrade konferencija Udruge gradova u Rijeci

cITy upgrade konferencija Udruge gradova u Rijeci

Kako je kazao državni tajnik Gršić, do sada je fokus rada bio na informatičkoj infrastrukturi, a sada je želja tu infrastrukturu pretočiti u usluge prema građanima i svim poduzetnicima, kako bi olakšali život i poslovanje.
„Od početka koronavirsa mnoge usluge su postale digitalno dostupnije građanima, zabilježen je veliki skok u korištenju sustava eGrađani, a cilj nam je te usluge poboljšati te do kraja godine očekujemo uspostavljanje nekoliko novih usluga. Prema indeksu gospodarske i društvene digitalizacije (DESI) za 2020. najslabije su nam točke područje širokopojasnog pristupa i međusobne povezanosti svih baza podataka“, kazao je državni tajnik Gršić. Naglasio je kako se problem međusobne povezanosti svih baza podataka nastoji riješiti uspostavljanjem Centra dijeljenih usluga, koji bi omogućio da se sva javna uprava, od države do jedinica lokalne samouprave, mogu koristiti zajedničkom informatičkom infrastrukturom.

Gradonačelnik Obersnel tijekom rasprave je istaknuo kako su, iako je u posljednje vrijeme učinjen veliki napredak Vlade za otvaranje niza baza podataka, pa Grad Rijeka ima potpisane ugovore o razmjeni podataka s Ministarstvom uprave i Ministarstvom unutarnjih poslova, i dalje općinama i gradovima nedostupne neke baze podataka ili im nije dostupno dovoljno informacija o nekim bazama podataka koje je moguće koristiti.
„Sve te baze podataka mogu biti djelomično otvorene, odnosno dostupne ovlaštenim osobama u jedinicama lokalne samouprave, koje bi imale pristup podacima u ograničenom obliku potrebnom za obavljanje njihova posla“.

Prezentirani i riječki primjeri dobre prakse

Prezentirani i riječki primjeri dobre prakse

U sklopu konferencije Jadran Mandekić, voditelj projekta „Rijeka – zdravi grad”, predstavio je uspješne riječke projekate digitalnog opismenjivanja građana, s posebnim naglaskom na osobe starije životne dobi, koji za cilj imaju povećanje dostupnosti i korištenja digitalnih usluga.

S tom temom u vezi, održan je i panel „Digitalni građanin – Što je potrebno?“ na kojem se pokušalo odgovoriti na pitanja koliko je građana uopće digitalno pismeno i kako ubrzati edukaciju, a predstavljeni su i uspješnih projekti digitalnog opismenjivanja koji mogu poslužiti kao primjer dobre prakse za hrvatske gradove. Na panelu je sudjelovala i Tatjana Perše, voditeljica, Služba za eUpravu Zavoda za informatičku djelatnost Grada Rijeke.

Na konferenciji se raspravljalo i o javnom prijevozu kao okosnici razvoja pametnog grada, o konkretnim primjerima kako otvoriti digitalne e-Usluge grada, razvoju virtualnog pomoćnika u web i Viber zajednici grada, a treći susret Udruge gradova završio je panelom „Optimalna organizacija pametnih usluga“. Naime, veliki problem u digitalnom razvoju (pametnih) gradova je osigurati optimalnu, kvalitetnu i cost effective uslugu. Uz to, problem kvalitetnih informatičkih kadrova prisutan je na svima razinama. Često to sprečava posebno manje gradove da osiguraju kvalitetnu digitalnu usluga za svoje građane. Na panelu je sudjelovala i članica uprave riječke gradske tvrtke „Smart Ri – Centar kompetencija za pametne gradove“.

3. cITy upgrade konferencija Udruge gradova namijenjena je gradonačelnicima i gospodarskim partnerima, pročelnicima, donositeljima odluka u komunalnim i prometnim društvima te službenicima uključenima u planiranje i provedbu projekata i digitalnog razvoja. Cjelodnevni program konferencije dostupan je na www.cityupgrade.hr.

Organizator Konferencije je Udruga gradova – nacionalna, nestranačka i nepristrana zajednica gradova osnovana 2002. godine s ciljem poticanja suradnje jedinica lokalne samouprave i promicanja zajedničkih interesa gradova u Republici Hrvatskoj.