U Rijeci se održava srednjoškolsko poduzetničko natjecanje „Poslovni izazov“, tijekom kojeg će 30-ak srednjoškolaca iz 8 riječkih i opatijskih srednjih škola raditi na kreiranju inovativnih rješenja za razvoj Rijeke.

Cjelodnevno natjecanje, koje se drugu godinu održava u Rijeci, započelo je u RiHubu, gdje je srednjoškolce pozdravila zamjenica gradonačelnika Rijeke Sandra Krpan.

„Ovo natjecanje, prilika je za sve vas, da pokažete svoje vještine u timskom radu, kreativnosti i poduzetničkom duhu. Imat ćete priliku suočiti se s izazovima i predstaviti svoja rješenja, stvarajući ne samo poslovne koncepte već i prijateljstva koja mogu trajati cijeli život. Kao što je to uobičajeno na natjecanjima, očekuju vas i nagrade za najbolje timove, ali važnije od toga je iskustvo koje ćete steći, putovanje koje ćete proći i znanje koje ćete primijeniti iz ove avanture“, poručila je zamjenica gradonačelnika Krpan, koja je ujedno i pročitala zadatak na kojem će srednjoškolci raditi cijeli dan.

Natjecanje za srednjoškolce Poslovni izazov

Zadatak izazova srednjoškolcima je pročitala zamjenica riječkog gradonačelnika Sandra Krpan

Budući planovi znatno će izmijeniti vizuru grada Rijeke, promijenit će se karakter i vizualna obilježja centra grada. Uklanjanje prostora parkirališta s Putničke obale, izgradnja nove marine, renovacija prostora Exportdrva, lukobran, tržnica, neki su od zahvata koji će dovesti do reafirmacije i aktiviranja morske obale i njenog okretanja prema gradu.
„Pred vašim je timom zadatak da osmisli proizvod ili uslugu koja će doprinijeti još većem otvaranju Rijeke prema moru. Kako ćete zainteresirati ljude? Kako će vaš proizvod ili usluga doprinijeti povećanju javnih sadržaja i cjelovitosti obalnog pojasa?“, pročitala je izazov zamjenica Krpan, poželjevši svim sudionicima sreću u radu.

Prezentacija poslovnih planova održat će se u poslijepodnevnom programu natjecanja u Gradskoj vijećnici Grada Rijeke. Prezentaciji će prisustvovati gradonačelnik Rijeke Marko Filipović. Nakon prezentacije slijedi proglašenje najboljih timova natjecanja.

„Poslovni izazov“ održava se u okviru projekta Re-Value (Re-Valuing Urban Quality & Climate Neutrality in European Waterfront Cities), u kojem je Grad Rijeka jedan od partnera.

Natjecanje za srednjoškolce Poslovni izazov

Tijekom cijelog dana sudionici će razvijati ideje na temu dodatnog otvaranja Rijeke moru

Riječ je o partnerstvu devet priobalnih europskih gradova i europskih organizacija koje rade na tome da urbanu tranziciju učine mogućom za sve. Projekt se bavi ukazivanjem na to kako uskladiti klimatsku neutralnost i urbanu kvalitetu, povezivanjem gradova sa obalom, jačanjem zajedničkih dobrobiti i ublažavanjem potencijalnih negativnih utjecaja. Partnerstvom koordinira Norveško sveučilište za znanost i tehnologiju (NTNU) i financira ga Program za istraživanje i inovacije Europske unije Horizon Europe.

Olesund u Norveškoj, Bruges u Belgiji, Burgas u Bugarskoj i Rimini u Italiji prezentiraju svoj primjer kako se integriranim urbanim planiranjem i dizajnom može optimalno postići klimatska neutralnost te značajno smanjiti emisije stakleničkih plinova do 2030. godine. Pored ovih gradova, Cascais u Portugalu, Constanţa u Rumunjskoj, Izmir u Turskoj, Pisek u Češkoj i Rijeka, uče, reproduciraju i razvijaju vlastite participativne priče, scenarije temeljene na podacima te financijske i partnerske modele o integriranom urbanom planiranju i dizajnu kako bi ubrzali svoj put ka klimatskoj neutralnosti.

Partner na realizaciji Poslovnog izazova u Rijeci je europska organizacija Junior Achievement Europe sa sjedištem u Bruxellesu, a moderator Udruga Delta iz Rijeke.

Natjecanje „Poslovni izazov“ održava se od 2013. godine, a dijeli se na četiri regionalna, jedno nacionalno i jedno međunarodno natjecanje. Osmišljeno je s ciljem razvoja poduzetničkih kompetencija kod mladih, a prezentirane ideje iz godine u godinu pokazuju sve veći interes mladih za razvoj u poduzetničkom smjeru.