Od 6. do 12. lipnja 2004. godine u Rijeci i Opatiji održat će se 19. Svjetski kongres UNIMA-e i Međunarodni lutkarski festival. To će biti i prigoda za obilježavanje 75. rođendana UNIMA-e, svjetske organizacije koja već desetljećima povezuje lutkare.

Plakat UNIME 2004U lipnju 2004. Rijeka će postati središtem svjetskog lutkarstva, a gledatelji će moći uživati u nekima od najboljih lutkarskih predstava. Na Kongresu koji će se održati u Opatiji, te na Festivalu u Rijeci očekuje se oko tisuću lutkara koji će izvesti oko dvadeset predstava. U šest dana predstavit će se šest kontinenata, predviđaju organizatori iz Odjela gradske uprave za kulturu te Organizacijskog odbora UNIMA-e Rijeka 2004.

Osim u riječkom Gradskom kazalištu lutaka, Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku, HNK-u Ivana pl. Zajca te KUC-u Kalvarija, predstave će se igrati i u “nekazališnim” prostorima – trgovima, parkovima, napuštenim tvorničkim halama i slično. Budući da su i Rijeka i Opatija gradovi čiji život, kao i život njihovih građana, bitno određuje more, tema Lutkarskog festivala bit će voda u svim njezinim metaforičkim i doslovnim značenjima.

UNIMA povezuje lutkare svijeta u globalnu zajednicu, a djeluje pod pokroviteljstvom Ujedinjenih naroda. UNIMA djeluje na promicanju lutkarstva i zalaže se za ljudska prava definirana Općom poveljom o pravima čovjeka iz 1948. godine.