Rijeka je postala pilot projekt za reformu energetskog sustava, koji se provodi u suradnji s Američkom agencijom za međunarodni razvoj (USAID).

U Gradu Rijeci ovih su dana boravili američki stručnjaci za pitanja energetske tehnologije kako bi gradskim čelnicima prenijeli svoja znanja i iskustva za boljim gospodarenjem energije u Hrvatskoj.

Američka tvrtka Nexant Gradu Rijeci će pružiti pomoć u planiranju energetske politike grada i štednje energije, te pokazati kako poboljšati razinu energetskog sustava a ujedno smanjiti troškove energije u gradskim poduzećima, kazao je Anand Subbiah, predstavnik tvrtke Nexant, koji radi na projektu zajedno s USAID-om.
Naime, prema prošle godine usvojenom novom Zakonu o energiji, jedinice lokalnih vlasti preuzet će odgovornost o planiranju u energetskom sektoru, morati će predvidjeti proračunska izdvajanja za taj sektor, te će morati osmisliti planove za racionalnu upotrebu energije. U tome će poslu riječku gradsku vladu savjetovati američki stručnjaci, a čitav projekt financira USAID, koji je već angažiran na drugim projektima u Gradu Rijeci.
Grad Rijeka je već krenuo u poboljšanje efikasnosti energetskog sustava, pa je na sjednici Poglavarstva u utorak 17. srpnja odlučio strateškom partneru prodati dio u gradskom komunalnom poduzeću “Energo”, kako bi ono bilo financijski i tehnički sposobno obnoviti dotrajalu plinsku mrežu u gradu.