U Riječkoj Gradskoj vijećnici održana je regionalna konferencija Život u dvije smjene: pomirenje poslovnog i privatnog, u sklopu EU-projekta „Prema stvarnoj ravnopravnosti muškaraca i žena: usklađivanje profesionalnog i obiteljskog života“

Nositeljica projekta je Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Republike Hrvatske. Partneri na projektu su Hrvatsko narodno kazalište u Splitu, Udruga Riječi/Prave/Predstave i Spona Code, a projekt podržavaju Ministarstvo znanosti i obrazovanja i Ministarstvo poduzetništva i obrta.

Višnja Ljubičić, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova je predstavljajući konferenciju kazala kako je projekt započeo 1. siječnja 2016. godine i završava s početkom 2018. godine. U tom se periodu na inovativan način radilo s učeničkom populacijom koristeći kazališnu umjetnost kao alat kojim se promovirala važnost rodne ravnopravnosti i jednake mogućnosti za djevojke i dječake. Projekt je predstavljen u cijeloj Hrvatskoj. U završnoj fazi projekta u rad se uključuju i lokalne zajednice, pa se tim povodom održavaju regionalne konferencije u Zadru, Rijeci, Osijeku i Zagrebu.

Konferencija o rodnoj ravnopravnosti

Konferencija o rodnoj ravnopravnosti

Cilj jednodnevnih konferencija je dotaknuti se problema s kojima se žene susreću na tržištu rada, opterećenosti u privatnoj sferi zbog koje vrlo često trpi karijerni put žene te potencijalnim preduvjetima za pomirenje profesionalnog i obiteljskog života.

Učesnicima konferencije obratili su se župan Zlatko Komadina i Marko Filipović, zamjenik gradonačelnika Rijeke. Skup je moderirala Greta Grakalić Rački, stručna suradnica na Odsjeku za kulturalne studije Filozofskog fakulteta u Rijeci.

Projektom je zamišljeno da regije, u suradnji sa svojim Povjerenstvima za ravnopravnost spolova, organiziraju i pozovu na sudjelovanje gradske i županijske čelnike, članice i članove vlasti koji kreiraju gradske i županijske proračune, članove i članice gradskih odbora, nositelje poduzetničkih hubova i inkubatora, poduzetnice i poduzetnike, vlasnice OPG-ova, predstavnike lokalnih udruga i organizacija civilnog društva.

Konferencija se sastoji od okruglog stola na kojem se predstavljaju rezultati istraživanja „Utjecaj rodne podjele obiteljskih obaveza i kućanskih poslova na profesionalni život zaposlenih žena”, seminara „Je li samozapošljavanje i poduzetništvo jedna od prilika za usklađivanje privatnog i poslovnog (prednosti/mane)?”, koji je koncipiran kao pregled mjera i aktivnosti za samozapošljavanje žena, te poticanje poduzetnica, i radionice „Rodno osjetljive ekonomske politike i rodno budžetiranje” koja će se baviti analizom aktualnog županijskog proračuna

Projekt se financira iz REC (Rights, Equality and Citizenship) programa Europske komisije koji se bavi ekonomskim osnaživanjem žena. Partneri na projektu su Hrvatsko narodno kazalište u Splitu, Udruga Riječi/Prave/Predstave i MAMFORCE (Spona code).

Konferencija o rodnoj ravnopravnosti

Konferencija o rodnoj ravnopravnosti

Ciljevi projekta su: uklanjanje rodnih stereotipa, nametnutih rodnih uloga i „muških” i „ženskih” profesija, usklađivanje obiteljskog i poslovnog života za žene i muškarce, uklanjanje nejednakosti unutar obitelji, edukacija poslodavaca o važnosti senzibiliziranog pristupa prema majkama i promoviranje aktivne uloge očeva u formativnim godinama razvoja djeteta.

Za suradnju su odabrani HNK Split i udruga Riječi/Prave/Predstave koje su za potrebe projekta razvile dramaturški sadržaj koji se bavi problemom rodnih stereotipa. Interaktivne predstave zamišljene su kako bi motivirale učenike da preispitaju vlastitu percepciju podjele kućanskog rada između muškaraca i žena i da usvoje normu da su oba spola jednako odgovorna za kućanski rad.

Pozdravljajući učesnice konferencije zamjenik gradonačelnika Marko Filipović je kazao kako pitanje rodne ravnopravnosti u javnim institucijama, državnim tijelima i javnim poduzećima ne bi trebalo biti relevantno u Europi u 21. stoljeću. No, pojava retrogradnih pokreta i udruga ukazuje na potrebu i daje nam za pravo da se tim problemom bavimo s ciljem da se i u Hrvatskoj kao i u drugim europskim zemljama rodna ravnopravnost zakonski regulira.  Filipović je naveo kako u Gradskom vijeću sjedi 12 vijećnica, odnosno 32%, deset gradskih odjela vode žene, od kojih je naglasio posebice tri ključna: Financije, Komunalni sustav i Ured Grada. Rezultati konferencije bit će nam poticaj za brže i adekvatnije rješavanje pitanja vezanih uz položaj žena u društvu, zaključio je Filipović.

Župan Zlatko Komadina je dodao kako, kad je u pitanju rodna ravnopravnost, treba raditi na svim razinama uključujući onu političku, ali smatra kako bi i crkva trebala donekle modernizirati svoje učenje po tom pitanju, kako bi se suzbile ili eliminirale negativne pojavnosti u našem društvu.

Vrijednost projekta je 437.172,29 EUR, s tim da Europska unija sudjeluje s 350.000 EUR.

Više o ovoj temi možete vidjeti na web stranici projekta.