U organizaciji Saveza Crnogoraca Hrvatske u Rijeci u crnogorskim gradovima Kotoru i Cetinju od 4.-7. rujna 2019. održano je nekoliko kulturnih programa kojima su se predstavili riječki pisci i djelatnici Katedre za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci.

Program pod nazivom Od Učke gore do Crne Gore uključio je nastup višestruko nagrađivanih hrvatskih književnika Nikole Petkovića iz Rijeke te Zorana Ferića iz Zagreba u Kotoru i Cetinju. Program Poster – izložbe i predstavljanje: Stoljeće arheoloških istraživanja u Rijeci te Ars lignea Adriatica, odabrani primjeri drvorezbarene umjetničke baštine sjevernog Jadrana, Katedre za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta Rijeka održan je u Cetinju, u galeriji Uprave za zaštitu kulturnih dobara Direktorata za kulturnu baštinu Ministarstva kulture Crne Gore;
Prvo je u četvrtak 5. rujna održano predstavljanje u Multimedijalnoj sali Kulturnog centra u Kotoru. Suorganizatori u Kotoru bili su: Javna ustanova Kulturni centar “Nikola Đurković”, Gradska biblioteka i čitaonica, Ogranak Matice hrvatske u Boki kotorskoj, Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore i Hrvatsko građansko društvo Crne Gore, Kotor.
Sljedećega dana književnici su se predstavili u Nacionalnoj biblioteci Crne Gore Đurđe Crnojević u Cetinju, uz prisustvo uglednih javnih I kulturnih djelatnika suvremene crnogorske kulturne scene te predstavnika Veleposlanstva Republike Hrvatske u Republici Crnog Gori iz Podgorice.
Objema bibliotekama poklonjena su reprezentativna izdanja Grada Rijeke, a književnici su također poklonili izabrani dio svojega opusa.
Jednako uspješan bio je razgovor s predstavnicima organizatora i dogovoren nastavak suradnje u predstavljanju hrvatskih umjetnika i pisaca.
Otvorenje izložbe održano je 6. 9. u 11 sati; u 11,30 su slijedila predavanja dr. sc. Palme Karlović Takalić: “Antička srednjovjekovna Tarsatika u svjetlu Pisanih i materijalnih izvora” te Petre Predoević Zadković, prof.: “Srednjovjekovna drvorezbarska baština Rijeke I Kvarnera”. Otvorenju i izlaganju prisustvovali su predstavnici konzervatora I kustosi Ministarstva kulture Crne Gore.
Izložba ostaje u Crnoj Gori godinu dana pa su u tijeku pregovori s nekoliko gradova potencijalnih organizatora izložbe.
Riječ je o programima sufinanciranim putem Programa javnih potreba u kulturi Grada Rijeke u 2017. i 2019. godini.

Skip to content