Otvorenjem prve obnovljene povijesne riječke vodospreme „Pećine“ u ponedjeljak će započeti trodnevna manifestacija kojom će se u Rijeci obilježiti  Svjetski dan voda, 22. ožujka, najavili su na konferenciji za medije direktor KD-a Vodovod i kanalizacija Andrej Marochini i pomoćnik direktora za tehničke poslove u tom komunalnom društvu Dražen Strčić.

Grad Rijeka i Komunalno društvo Vodovod i kanalizacija pokrenuli su projekt obnove četiriju riječkih povijesnih vodosprema.  Prva obnovljena povijesna vodosprema “Pećine, bit će javnosti predstavljena uoči Svjetskog dana voda u ponedjeljak, 20. ožujka.

Uređenje prostora vodospreme Pećine vezuje se uz njezino uže okruženje u kojem su se nalaze sadržaji namijenjeni djeci predškolske i školske dobi. Izravno se naslanja na dječji vrtić “Vežica” smješten u zgradi nekadašnje Pučke škole koja je građena u isto vrijeme kad i vodosprema, dok se u neposrednoj blizini nalaze još osnovna škola “Vežica”, vrtić “Galeb” i javni park u centru Podvežica.

U sanaciju vodospreme „Pećine” krenulo se radi vidnih oštećenja nadzemnog dijela građevine. Sredinom listopada 2016. počela je sanacija pročelja, a svi su radovi bili gotovi do kraja studenog prošle godine. Vrijednost radova iznosi 126 tisuća kuna.

S obzirom na to da se radi o vrlo kvalitetnom primjeru povijesne industrijske arhitekture iz prve polovice dvadesetog stoljeća, radovi su povjereni tvrtki „Fidal” d.o.o., specijaliziranoj za sanaciju sličnih objekata i zaštitu kulturnih dobara.

„Našu namjeru da ovu vodospremu stavimo u funkciju javnosti, odnosno riječke djece, već su prepoznali u obližnjoj školi i vrtiću. Unutarnji prostor vodospreme već je ukrašen likovnim radovima školske djece, a u svoj program njezino korištenje uvrstio je i Dječji vrtić Vežica“, rekao je direktor Marochini.

Potencijal vodospreme prepoznali su i u Društvu naša djeca koje će dio svojih aktivnosti u sklopu Škole mladih čuvara čovjekovog okoliša provoditi upravo na vodospremi Pećine. Ona će također postati mjesto na kojem će održavati i brojne radionice Prirodoslovnog muzeja, a jedan dan u tjednu bit će otvorena i za građane.

Prema riječima Dražena Strčića, projekt obnove četiriju povijesnih riječkih vodosprema nastavit će se i u godinama koje su pred nama. Već su u tijeku radovi na vodospremi „Sveti Križ“, a u naredne dvije do tri godine obnavljaju se i preostale vodospreme „Vidikovac“ i  „Podvežica“.

U okviru obilježavanja Svjetskog dana voda u utorak, 21. ožujka, u 11 sati, Gradskoj će se vijećnici održati i predavanja o važnosti vode i izvora Rječine kojima će prisustvovati Mladi čuvari okoliša DND Rijeka te učenici OŠ Dolac, a u srijedu, 22. ožujka, u 11 sati na Trgu 128. brigade HV-a djelatnici VIK-ovog laboratorija u suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo javno će demonstrirati proces uzorkovanja vode izravno iz gradske špine i provjeru njezine kvalitete.

Ističući da je KD ViK samo u prošloj godini dovršio radove na projektima vrijednim ukupno 125 milijuna kuna, kojima je Rijeka dobila gotovo 50 kilometara vodovoda i kanalizacije, direktor Marochini na konferenicji za medije podsjetio je i na početak izgradnje jednog od najvećih hrvatskih projekata u komunalnoj infrastrukturi, vrijednosti čak 1,76 milijardi kuna, koji će se realizirati na području Rijeke, Viškova, Čavala i Jelenja.

Riječ je o golemom projektu pročišćavanja i odvodnje otpadnih voda koji počinje 2018. i mora biti završen do kraja 2023. godine. Uključuje izgradnju modernijeg uređaja višeg stupnja pročišćavanje otpadnih voda u na Delti, rekonstrukciju oko 217 kilometara kanalizacije, izgradnju 126 crpnih stanica s istovremenim radovima na čak 100 kilometara javne vodoopskrbe. Za realizaciju projekta iz Kohezijskog fonda Europske unije očekuje se se bespovratnih 70% sredstva, a iz nacionalnih sredstava preostalih 30%. Umjesto dosadašnjih 70%, na sustav javne odvodnje bit će priključeno 92%  stanovništva na tom području, što izravno utječe na smanjenje direktnog ispuštanja nepročišćenih otpadnih voda u more i tlo.

Što sve donosi projekt i kakav je njegov značaj za buduće generacije, može se pogledati na portalu Moja Rijeka u prezentaciji koju je za KD Vodovod i kanalizaciju izradio Kreativni odjel d.o.o. Rijeka.