Grad Rijeka postao je novi član FECTO-a, profesionalne udruge gradskih turističkih ureda, koja okuplja devedesetak europskih turističkih gradova.

Cilj udruge je razmjena iskustva i znanja u planiranju razvoja gradskog turizma, praćenje trendova, istraživanje, izdavanje gradskih kartica te unapređenje usluga i proizvoda.
O razlozima uključenja u Europsku udrugu turističkih gradova – FECTO, na konferenciji za novinare na govorili su gradonačelnik Grada Rijeke mr.sc. Vojko Obersnel, koji je ujedno i predsjednik Turističkog vijeća Turističke zajednice te direktor Turističke zajednice Grada Rijeke gosp. Petar Škarpa.
Kada smo prije nekoliko godina odredili da u strategiji razvoja grada Rijeke jedna od odrednica bude prepoznatljivost Rijeke kao turističke destinacije, mnogi su to smatrali nemogućim ili su tu odrednicu smatrali nerazumnom odlukom. Sada smo u situaciji da su i druge institucije prepoznale ono što se na području turizma u Rijeci čini u nekoliko posljednjih godina. Članstvo u ovoj značajnoj udruzi koja broji 94 članice iz Europe, doprinijet će daljnjem unaprjeđenju turizma i razvoju grada kao destinacije gradskog turizma u cjelini. Ovo je posebno priznanje svima koji su radili na tom projektu, ali ujedno i obveza da se još više zauzmu za ostvarenje tog cilja.

FECTO je udruga u kojoj su iz Hrvatske, osim Rijeke učlanjeni, Dubrovnik Split i Zagreb, a okuplja profesionalne djelatnike iz gradskih turističkih ureda kojima je zajednički cilj dijeliti iskustvo i znanje u planiranju razvoja gradskog turizma, kao i praćenje trendova te unaprjeđenje usluga i proizvoda u cilju promicanja gradskog turizma. Udruga ima tri radne konvencije godišnje. Konvencije se održavaju na temu Istraživanja i statistike, izadavanja i unaprjeđenja gradskih kartica, Internet i telekomunikacijske tehnologije te marketinga.

Rijeka će iduće godine izvršiti pripreme za izdavanje gradske kartice, pa će iskustva gradova koji su je već uveli uvelike pomoći u realizaciji tog projekta, naglasio je direktor Turističke zajednice grada Rijeke, Petar Škarpa.

Članstvo u udruzi i izravno promiče grad Rijeku u turističkom smislu jer se ona nalazi na karti turističkih gradova Europe, a postoji mogućnost uključivanja i na druge udruge koje su proizašle iz FECTO-a.
(I.N.)