Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, slanjem SMS poruke putem svog mobilnog telefona, u rad je pustio novu uslugu Rijeka prometa – plaćanje parkiranja preko mobilnog telefona.

Novu uslugu tzv. ´m-parkinga´, odnosno plaćanja parkiranja preko SMS poruka mobilnog telefona, razvili su zajednički tvrtke Rijeka promet, Hrvatska parking udruga i tvrtka Rao u suradnji s oba mobilna operatera VIP-netom i HT-ovim Cronetom.

Svečanom puštanju ove usluge u rad nazočili su riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, predsjednica Uprave VIP-neta Tatjana Holjevac i Olivera Međugorac iz HT-a, Daniel Frka iz Rijeka prometa i Zoran Uzela iz tvrtke Rao koja je izradila program za naplatu parkiranja, te Mato Kraljević, predsjednik Hrvatske udruge parkiranja i direktor “Zagrebparkinga”, koji je i pokrenuo ovu uslugu.

Plaćanje putem SMS-a

Rijeka uvela plaćanje parkiranja putem SMS poruke

Usluga je predstavljena u petak u riječkom hotelu “Bonavia”, pa je time Rijeka, nakon Zagreba, Osijeka, Šibenika, Čakovca i Varaždina, dobila mogućnost poslovanja putem modernih tehnologija. Ovaj sustav naplate i kontrole parkiranja podrazumijeva da će građani ubuduće “daljinski” plaćati usluge parkiranja gdje god se nalazili. Građani će, naime, uplatiti parkiranje slanjem SMS poruka na SMS parkirni broj, dobiti povratni SMS o izvršenoj uplati, a takve će nove ´naplatne kartice´ kontrolori parkiranja moći vidjeti u svakom trenutku upisivanjem registarskih oznaka u svoje mobilne telefone.

Nova naplata parkiranja odvija se tako da se pošalje SMS poruka s brojem registracije automobila, pisano bez razmaka i posebnih slova, na jedan od tri SMS parkirna broja u Rijeci, ovisno o gradskoj zoni parkiranja: 8510 za zonu 0, 8511 za zoni 1 i 8512 za zonu 2.

Ti se podaci šalju centralnom serveru u Zagreb, bilježe i korisniku šalju povratnu SMS poruku s brojem transakcije, koja se treba sačuvati u slučaju reklamacije za dobivenu kaznu parkiranja ili slično.

Ovaj se sustav u budućnosti može i nadograditi tako da se SMS podaci s registarskim oznakama, koji su pohranjeni n a serverima mobilnih operatera, mogu nadgledati u MUP-u, na graničkim prijelazima ili prekršajnim sudovima.