Na Korzu su danas održane dvije humanitarne akcije: u akciji „Pun pijat“ prikupljala su se sredstva za beskućnike, dok je Dan ružičaste vrpce bio posvećen oboljelima od raka dojke.

Humanitarnu akciju „Pun pijat“ organiziralo je Prihvatilište za beskućnike „Ruže sv. Franje“ povodom Svjetskog dana beskućnika (10. listopada). Sredstva prikupljena ovom akcijom, kao i prošle godine, idu Prihvatilištu za nabavu hrane i higijenskih potrepština za potrebe korisnika Prihvatilišta, ali i riječkih beskućnika.

Humanitarna akcija Pun pijat

Gradonačelnik se pridružio podjeli hrane

Za donaciju od pet eura Riječani su imali priliku isprobati ukusna jela koje su pripremili Doris Vlah, Kristian Kozmić, Damjan Miletić, Arno Rusich i  Dalibor Horvat Hoky, a ovogodišnje pojačanje ovom vrsnom timu bili su Stevo Karapandža i članovi Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata Kastav.

Humanitarnoj akciji pridružio se i riječki gradonačelnik Marko Filipović, koji je pomogao u podjeli hrane.

Svojim donacijama održavanje Punog pijata omogućile su Plodine, PIK Vrbovec, PPK Karlovac, Mesnica Blažević, Mesnica Čičković, Mesnica Slavonac , Mesnica Žeželić, Auto Stella i D&L Petra Group.

Humanitarna akcija Pun pijat

Voditelj Prihvatilišta Ruže sv. Franje Pjer Orlić i gradonačelnik Rijeke Marko Filipović

Prihvatilište za beskućnike „Ruže sv. Franje“ pokrenuo je prije 16 godina Franjevački svjetovni red – Mjesno bratstvo Trsat (FSR – MB Trsat), koji odavno prepoznat po svojem karitativnom i humanitarnom djelovanju i brizi o marginaliziranim članovima društva. Samo Prihvatilište za beskućnike „Ruže sv. Franje“ osnovano je prije 16 godina kao prva takva ustanova u Gradu Rijeci i Primorsko goranskoj županiji. Prihvatilište pruža besplatni prihvat i skrb potrebitih bez obzira na dob, spol, rasu i vjeroispovijest. Prihvatilište pruža smještaj za 14 osoba – 12 muških i 2 ženske osobe. Glavni cilj Prihvatilišta je priprema i osposobljavanje korisnika za ponovnu integraciju u društvo te praćenje korisnika nakon uključivanja u društvo.

U organizaciji Udruge žena operiranih dojki Nada – Rijeka jučer i danas održano je obilježavanje 7. listopada – Dana ružičaste vrpce, nacionalne manifestacije posvećene oboljelima od raka dojke.

Na štandovima ispred Narodne čitaonice građani su u zamjenu za donaciju mogli preuzeti ruže, a dijelit će se i informativno-edukativni materijali udruge te će se prezentirati kreativni radovi članova udruge. Sva prikupljena sredstva namijenjena su radu Udruge Nada.

Podršku humanitarnoj akciji pružio je i riječki gradonačelnik Marko Filipović, istaknuvši veliku važnost održavanja ovakvih javnozdravstvenih akcija kojima se ne samo prikupljaju sredstva za rad potpornih udruga, već i osvještavaju građani o brizi o vlastitom zdravlju.

Grad Rijeka pridružio se obilježavanju Dana ružičaste vrpce i osvjetljavanjem gradskih fontana Jadranskom trgu, koje su u petak i subotu bile obojane ružičastom bojom. Na ovaj način Udruga žena operiranih dojki Nada – Rijeka i Grad Rijeka nastavljaju dugogodišnju uspješnu suradnju kojoj je cilj osvijestiti javnost o važnosti redovitog pregleda, odnosno samopregleda, mamografije i ultrazvučnog pregleda dojki.

Osim u Rijeci manifestacija se održala i diljem Primorsko-goranske županije.

Valja istaknuti i kako će se 17. listopada u HKD-u na Sušaku u 18:30 sati održati koncert „Pjesmom za Nadu“.  Ulaznice po cijeni od 10,00 eura mogu se kupiti u prostorijama Udruge Nada (na adresi Milana Smokvine Tvrdog 5/1) te jedan sat prije početka koncerta na blagajni HKD-a na Sušaku.