U Rijeci od 26. travnja boravi delegacija Galwaya 2020 – Europske prijestolnice kulture, irskoga grada koji će ovu titulu nositi iste godine kad i Rijeka.

Tema susreta bili su dogovori o suradnji dvaju gradova te suradnji na programskim sadržajima i zajedničkom marketinškom nastupu kao i dogovori o ulaganjima u razvoj publike i u jačanje kapaciteta djelatnika u kulturi.

Rijeci su u gostima izvršna direktorica Galwaya 2020 Hannah Kiely i direktor marketinga Fintan Maher, koji su u četvrtak s kolegicama i kolegama iz Rijeke u prostorijama TD RIJEKA 2020 održali radni sastanak.

Posjet delegacije Galway 2020

Posjet delegacije Galway 2020

Pozdravili su ih Emina Višnić, direktorica TD RIJEKA 2020, Slaven Tolj, umjetnički direktor projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, Irena Kregar Šegota, direktorica sektora za razvoj i strateška partnerstva, Mara Anjoli Vujić, direktorica sektora za kulturu, Alma Čakmazović, direktorica Sektora za komunikacije i marketing, Iva Grego, direktorica Sektora općih poslova te Ivan Šarar, pročelnik Odjela za kulturu Grada Rijeke.

Zaposlenici TD RIJEKA 2020 predstavili su svaki od sektora te svaki od programskih pravaca kao i tekuće i planirane aktivnosti. Isto su saznali i od irskih kolega pa je otvorena i tema konkretne programske suradnje.  Razgovaralo se i o mogućnostima zajedničke promocije i marketinga te o razmjeni osoblja.

Nakon radnih sastanaka, u Galeriji „Kortil“ direktorice Galwayja 2020 i Rijeke 2020 Hannah Kiely i Emina Višnić obratile su se okupljenim novinarima.

“Suradnja Galwayja i Rijeke je odlična”, uvodno je istakla Hannah Kiely naglasivši da između dvaju grada ima više sličnosti nego razlika. “Proveli smo nekoliko vrlo ugodnih dana u Rijeci i razgovarali o brojnim temama među kojima su prije svega more, rad, migracije, hrana, zajednice, različitost i kiša pa i jezik i krajobraz. Jako sam zadovoljna što radimo zajedno s Rijekom i uvjerena sam da su sve aktivnosti usmjerene prema 2020. godini naša velika prilika za afirmaciju.”

Emina Višnić i Hannah Kiely

Emina Višnić i Hannah Kiely

Delegacija iz Galwayja sudjelovala je i na međunarodnom znanstvenom skupu »Atlantic to Adriatic: Contact points and historical parallels between Ireland and Southeast Europe«, koji traži dodirne točke, povijesne paralele i usporedbe između Irske i jugoistočne Europe. Znanstveni skup dio je projekta »Krajobrazi sjećanja«, koji istražuje i predstavlja razne teme vezane za kulturu sjećanja Rijeke i regije, čime pridonosi ciljevima programskog pravca Doba moći, sastavnog dijela programa Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture.

Skup koji je otvorila Olive Hempenstall, irska veleposlanica u Hrvatskoj, Hannah Kiely je ocijenila važnim doprinosom povezivanju Rijeke i Galwayja, odnosno Hrvatske i Irske, podsjećajući da u Irskoj, pa i u samom Galwayju, živi velika zajednica Hrvata.

Kiely je već najavila i uzvratni posjet u listopadu 2018. kada će delegacija Rijeke 2020 gostovati u Galwayju. Tom prilikom organizirat će se susreti s hrvatskom zajednicom u tom irskom gradu, što će produbiti odlične odnose na socijalnom i kulturnom planu, ocijenila je Kiely.

Zaposlenici TD RIJEKA 2020 predstavili su svaki od sektora te svaki od programskih pravaca kao i tekuće i planirane aktivnosti

Zaposlenici TD RIJEKA 2020 predstavili su svaki od sektora te svaki od programskih pravaca kao i tekuće i planirane aktivnosti

“Ovaj projekt velika je prilika za suradnju dvaju gradova koji imaju velike sličnosti i gledaju naprijed prema sjajnim programima koji će obilježiti 2020. godinu.

U ime cijelog riječkog tima novinarima se potom obratila Emina Višnić, direktorica RIJEKE 2020, i izrazila zadovoljstvo suradnjom s vodećim ljudima tima iz Galwaya.
“S našim sestrinskim gradom ne dijelimo samo titulu EPK 2020 nego i teme i programe i interese”, naglasila je Višnić.

“Mi ćemo sigurno mnogo naučiti iz bogatog iskustva Galwaya što se tiče rada umjetnika u zajednici i sa zajednicom dok će oni od Rijeke mnogo naučiti o radu u galerijama, muzejima i kazalištima“ poručuje Višnić i dodaje da su timovi tijekom razgovora našli mnogo zajedničkih i mnogo komplementarnih točaka u kojima mogu surađivati.

Prema riječima Višnić, Rijeka 2020 na projektu za djecu i mlade s posebnim potrebama i invaliditetom „Peti ansambl”, na kojem je Gradu Rijeci partner HNK Ivana pl. Zajca, već sada surađuje sa sličnim kazalištem iz Galwayja.

Zaključno, direktorica RIJEKE 2020 Emina Višnić podsjetila je da Rijeka ove godine u lipnju ugošćuje panel stručnjaka Europske komisije koji će upravo u Rijeci odraditi drugi monitoring odnosno evaluaciju rada Rijeke i Galwayja na pripremi za 2020. godinu.